Oglasi - Advertisement

Priština je nedavno bila svjedok izvanrednog čina humanosti i međuvjerske solidarnosti, kada je Islamska zajednica Kosova (IZK) u saradnji s općinom Priština preuzela organizaciju sahrane 80-godišnje Srpkinje koja je živjela u Domu za stare. Ovaj gest je posebno značajan jer je pokazao kako humanost i poštovanje prema ljudskim bićima mogu prevladati etničke i vjerske razlike, čak i u komplikovanim političkim i društvenim okolnostima na Balkanu.

Oglasi - Advertisement

Gradonačelnik Prištine, Shpend Ahmeti, javno je pohvalio Islamsku zajednicu na društvenim mrežama, ističući značaj ovog humanog čina. Preminula starija žena, srpske nacionalnosti, nije imala nikoga ko bi se brinuo o njenoj sahrani. Nije bilo ni rodbine, ni vjerskih institucija kojima je pripadala, niti bilo koga drugog ko bi preuzeo odgovornost za njen ukop. U tom trenutku, Islamska zajednica Kosova i općina Priština odlučili su da preuzmu inicijativu, osiguravajući da ova žena bude dostojanstveno sahranjena.

Imam Idris Xhigoli, glavni imam Prištine, izjavio je za Anadolu Agency da je Islamska zajednica nakon prijema zahtjeva iz Doma za stare odmah započela s organizacijom sahrane. U tom procesu, Islamska zajednica je kontaktirala općinske vlasti, Organizaciju za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) i općinu Gračanica, gdje živi značajna srpska zajednica na Kosovu. S obzirom na to da preminula pripada pravoslavnoj vjeri, općina Gračanica je zatražila od Islamske zajednice pomoć u nabavci kovčega i vozila za prevoz tijela na pravoslavno groblje u Prištini.

Iako Islamska zajednica Kosova obično nije zadužena za nabavku kovčega, u ovom slučaju su odlučili da preuzmu ovu odgovornost iz poštovanja prema preminuloj osobi i njenoj vjeri. Xhigoli je naglasio da je njihov cilj bio prvenstveno human – pomoći ljudskom biću, bez obzira na vjerske i etničke razlike. Ovaj čin solidarnosti je podsjetnik na univerzalnu vrijednost humanosti, koja nadilazi sve granice.

Sahrana je na kraju obavljena po pravoslavnim vjerskim običajima na pravoslavnom groblju u Prištini, uz podršku Islamske zajednice i općine Priština. Troškove ceremonije snosila je općina, u skladu s dogovorom koji ima s Islamskom zajednicom Kosova za ceremonije sahrane. Ova saradnja između općine i Islamske zajednice pokazuje kako se različite vjerske zajednice mogu udružiti u trenucima potrebe i pokazati međusobno poštovanje.

 

Ovaj događaj ima posebnu težinu jer se dogodio u društvenom i političkom kontekstu Kosova, gdje su odnosi između različitih etničkih i vjerskih zajednica često složeni. Uprkos povijesnim i trenutnim izazovima, Islamska zajednica Kosova i općina Priština su pokazali da su spremni djelovati s poštovanjem prema ljudskom dostojanstvu i ujediniti se u trenucima kada je to najpotrebnije.

Čin Islamske zajednice Kosova i općine Priština odjeknuo je širom Balkana i šire, kao primjer kako ljudska solidarnost i međuvjersko poštovanje mogu biti jači od bilo kakvih podjela. Ovaj gest nije samo pokazao važnost međuvjerske tolerancije, već i ukazao na ključnu ulogu koju vjerske institucije mogu igrati u promovisanju društvenog jedinstva i međusobne podrške.

Zaključno, ova priča o sahrani 80-godišnje Srpkinje u Prištini je izuzetan primjer kako se univerzalne vrijednosti humanosti mogu provesti u djelo, bez obzira na sve izazove i podjele. Ovaj čin služi kao inspiracija za buduće generacije da prepoznaju važnost međusobnog poštovanja i solidarnosti, te da shvate da je ljudskost najvažnija, bez obzira na sve razlike.

Oglasi - Advertisement