Oglasi - Advertisement

Najava Elmedina Konakovića, predsjednika stranke Narod i pravda, o održavanju posebne press konferencije iduće sedmice izazvala je veliko interesovanje u političkim krugovima i među građanima Bosne i Hercegovine. Na toj konferenciji, prema Konakovićevim riječima, javnosti će biti pročitana presuda i predstavljeni dokazi protiv bivšeg premijera Federacije BiH, Fadila Novalića. Ovo dolazi u trenutku kada su rasprave o Novalićevoj krivici i presudi ponovo u središtu pažnje, a Konaković je odlučan da dokumentira i objasni detalje slučaja.

Oglasi - Advertisement

Ključni moment najave je Konakovićeva tvrdnja da će hiljade primjeraka presude biti odštampano i distribuirano građanima širom Bosne i Hercegovine. Time bi se, prema njegovim riječima, osiguralo da javnost dobije potpune i precizne informacije o slučaju, umjesto da se oslanja na političku propagandu i iskrivljene interpretacije. Ovaj potez Konaković opravdava time da se, kako tvrdi, mora sačuvati integritet pravosudnih institucija i spriječiti širenje dezinformacija koje, prema njemu, dolaze iz političkih krugova koji podržavaju Novalića, prije svega iz Stranke demokratske akcije (SDA).

Konaković se u svom obraćanju dotakao ključnih dijelova presude, posebno ukazujući na prepiske koje, kako tvrdi, direktno dokazuju umiješanost Fadila Novalića u nabavku neodgovarajućih respiratora tokom pandemije COVID-19. Prema njegovim riječima, te prepiske otkrivaju kako je bivši premijer direktno davao upute i učestvovao u dogovorima vezanim za nabavku spornih respiratora, a dokazi, kako navodi, ne ostavljaju prostora za sumnju u njegovu krivicu. Ova nabavka, koja je izazvala ogroman skandal u BiH tokom pandemije, bila je predmet brojnih istraga, a presuda kojom je Novalić osuđen izazvala je burne reakcije, posebno među njegovim političkim saveznicima.

Konaković je naglasio kako njegova odluka o javnom objavljivanju presude nema veze s političkim prepucavanjima, već da je usmjerena na “opstanak i oporavak društva”. Prema njemu, širenje neistina i pokušaj rehabilitacije političkih lidera osuđenih za korupciju može imati ozbiljne posljedice na društvo i vladavinu prava. “Ako prihvatimo laži SDA mašinerije da je nevin čovjek zatvoren, iako su dokazi o kriminalu očigledni, urušit ćemo ambijent u kojem živimo”, kazao je Konaković. Ova izjava jasno pokazuje njegov stav da borba protiv korupcije i zloupotrebe javnih funkcija mora biti prioritet, a da ne smije biti prostora za manipulaciju činjenicama.

Pored toga, Konaković je pozvao medije i stručnu javnost da ponovo objave presudu, kako bi se spriječilo iskrivljavanje činjenica u vezi s ovim slučajem. Njegov cilj je, kako ističe, osigurati da građani sami mogu pročitati i procijeniti dokaze na osnovu kojih je Sud Bosne i Hercegovine donio presudu protiv Novalića. Time bi, vjeruje Konaković, bio eliminisan prostor za političke manipulacije i pokušaje umanjenja ozbiljnosti slučaja.

Ovaj potez dolazi u kontekstu aktuelnih političkih rasprava u Skupštini Kantona Sarajevo, gdje se vodi žustra debata o smanjenju pondera za ovaj kanton. Tokom jedne od rasprava, zastupnik SDA Mahir Dević branio je Novalića, tvrdeći da je nevin zatvoren te da je tokom svog mandata osigurao značajna sredstva za Kanton Sarajevo, uključujući 205 miliona konvertibilnih maraka. Dević je posebno naglasio doprinos Novalića razvoju Sarajeva, dok je istovremeno oštro kritikovao trenutnog premijera Kantona Sarajevo, optužujući ga za “nesposobnost” i loše upravljanje.

 

 

Na ove optužbe odgovorio je Davor Čičić, zastupnik iz SDP-a, koji je istakao da je presudu donio Sud BiH, a ne Skupština Kantona Sarajevo. On je naglasio kako institucije države moraju biti poštovane i kako je sud, a ne politički protivnici, poslao Novalića u zatvor. “Ako ne poštujete institucije BiH, recite nam to”, kazao je Čičić, time jasno stavljajući do znanja da se ne smije dovoditi u pitanje legitimitet sudskih presuda. Dodao je kako su sredstva o kojima Dević govori zapravo bila dio MMF-ovih grantova, sugerišući da se Novalić ne može smatrati zaslužnim za njihovo osiguranje.

Ova rasprava samo je jedan od pokazatelja koliko je slučaj Fadila Novalića i dalje osjetljivo i politički nabijeno pitanje u Bosni i Hercegovini. S jedne strane, tu su politički akteri poput SDA koji pokušavaju osporiti presudu i braniti Novalićev lik i djelo, dok s druge strane političari poput Konakovića i Čičića insistiraju na tome da se mora poštovati vladavina prava i da se ne smije manipulisati presudama u političke svrhe.

Predstojeća press konferencija Elmedina Konakovića mogla bi dodatno zakomplicirati već tenzične političke odnose u zemlji, ali i baciti novo svjetlo na detalje slučaja koji su možda do sada ostali u sjeni. Ostaje da se vidi kako će se ovaj potez odraziti na daljnji politički razvoj i kako će javnost reagovati na objavljene informacije.

Oglasi - Advertisement