Oglasi - Advertisement

Događaji u Domu naroda BiH izazvali su žestoke reakcije, posebice Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država, nakon što se Klub Bošnjaka, koji je inicirala Stranka demokratske akcije (SDA), nije pojavio na sjednici. Ovakav događaj osvježava sjećanje na gotovo redovitu učestalost političkih blokada na bosanskohercegovačkoj političkoj sceni. Kritika je ovoga puta još oštrija upravo zbog propuštanja prilike da se primijeni tako moćan mehanizam kakav je vitalni nacionalni interes predviđen Dejtonskim mirovnim sporazumom. Takvi potezi dodatno zapetljaju ionako složene političke situacije unutar zemlje i dovode u pitanje budućnost političkog dijaloga i suradnje.

Oglasi - Advertisement

Ambasada SAD-a je izrazila ozbiljno nezadovoljstvo ponašanjem Kluba Bošnjaka, naglašavajući da je ovakav postupak u potpunoj suprotnosti s tvrdnjama SDA da podržava jake i funkcionalne državne institucije. Umjesto da iskoriste legitimni mehanizam zaštite interesa konstitutivnih naroda, koji im je omogućio Dejtonski sporazum, izabrani zvaničnici su, kako navode iz Ambasade SAD-a, jednostavno odbili da se pojave na poslu. Time je, po njihovom mišljenju, prekinut rad zakonodavnog tijela, što je rezultiralo dodatnom političkom nestabilnošću u zemlji.

Ovakvo ponašanje SDA i njihovih partnera u Klubu Bošnjaka, kako su istaknuli iz Ambasade, reflektuje destruktivni politički obrazac koji se, prema njima, već dugo koristi na bosanskohercegovačkoj sceni. Ovaj obrazac je ranije bio prisutan kod drugih etnonacionalističkih stranaka, koje su SDA i njihovi politički partneri često kritikovali. Međutim, sada su i oni sami, prema mišljenju Ambasade, pribjegli sličnim metodama, što dodatno podriva kredibilitet SDA-a u pogledu njihove deklarativne podrške funkcionalnosti državnih institucija.

Dejtonski mirovni sporazum, potpisan 1995. godine, stvorio je složen politički sistem u Bosni i Hercegovini koji uključuje mehanizme zaštite prava tri konstitutivna naroda – Bošnjaka, Hrvata i Srba. Jedan od ključnih instrumenata ovog sistema je pravo veta na odluke koje se smatraju štetnim po vitalni nacionalni interes bilo kojeg konstitutivnog naroda. U situacijama kada određeni narod smatra da su njihovi interesi ugroženi, mogu koristiti ovo pravo kako bi zaštitili svoje interese. Međutim, u ovom slučaju, Klub Bošnjaka je odlučio da ne prisustvuje sjednici, čime je blokirao rad Doma naroda bez korištenja ovog ključnog mehanizma zaštite.

Američka ambasada posebno je istakla da Bosna i Hercegovina ima jedinstvenu priliku da napravi korak naprijed prema evropskim integracijama, što je dugogodišnji cilj većine građana te zemlje. Evropski put Bosne i Hercegovine, kako su naveli, zahtijeva funkcionalne i efikasne državne institucije, kao i političku volju svih izabranih predstavnika da rade u interesu svih građana, bez obzira na etničku pripadnost. Stalni politički zastoji, blokade i nesuglasice među strankama, prema mišljenju američkih diplomata, koče napredak zemlje i udaljavaju je od evropskog puta.

Iz Ambasade su naglasili da su svi konstitutivni narodi u BiH, uključujući Bošnjake, Hrvate i Srbe, ovlašteni da koriste alate predviđene Dejtonskim sporazumom za zaštitu svojih interesa. U ovom slučaju, međutim, Klub Bošnjaka nije iskoristio mogućnost veta od vitalnog nacionalnog interesa, što je, prema mišljenju ambasade, otvorilo prostor za političke manipulacije i dodatno zakompliciralo ionako složenu situaciju.

 

 

 

Bosna i Hercegovina se već duže vrijeme suočava s izazovima na putu ka evropskim integracijama, a ovakvi događaji dodatno usporavaju proces. Političke blokade, poput ove, povećavaju nepovjerenje među narodima i produbljuju političke podjele. Evropska unija i međunarodni partneri BiH već dugo naglašavaju potrebu za reformama, koje bi uključivale efikasnije institucije, bolju saradnju među političkim akterima i jačanje vladavine prava.

Iako je Dejtonski sporazum osigurao mir u BiH nakon rata, njegov politički okvir sve više se pokazuje kao prepreka napretku zemlje. Komentar Ambasade SAD-a jasno pokazuje frustraciju međunarodne zajednice zbog neuspjeha domaćih političkih lidera da iskoriste postojeće mehanizme u interesu svojih građana. Ova situacija, kao i mnoge slične prije nje, ukazuje na potrebu za ozbiljnim promjenama u političkom sistemu BiH, kako bi zemlja mogla ostvariti svoje evropske ambicije i osigurati bolju budućnost za sve njene građane.

Na kraju, poruka iz Ambasade SAD-a je jasna: političari u BiH moraju preuzeti odgovornost, raditi svoj posao i prestati koristiti političke blokade kao sredstvo za ostvarivanje uskih stranačkih interesa.

ttps://x.com/USEmbassySJJ/status/1843946182592036950?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1843937693408899530%7Ctwgr%5Ea461c3283319778fcbb1f1325fe0d473e3aeb935%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Favaz.ba%2Fvijesti%2Fbih%2F933079%2Fambasada-sad-o-klubu-bosnjaka-u-domu-naroda-bih-ovakvo-ponasanje-je-suprotno-tvrdnjama-sda-da-su-za-jake-institucije

 

 

 

 

Oglasi - Advertisement