Oglasi - Advertisement

 

Oglasi - Advertisement

Lokalni izbori koji su nedavno održani u Bosni i Hercegovini donijeli su nekoliko ključnih promjena i otkrili zanimljive detalje o kretanju političkih stranaka. Jedna od najzanimljivijih tema je performans stranke Narod i pravda (NiP) u Kantonu Sarajevo, gdje je ova stranka, koja je osnovana prije šest godina, doživjela značajan pad u odnosu na prethodne izbore.

Na lokalnim izborima 2020. godine, NiP je ostvario značajan uspjeh i postao važan politički igrač, posebno u Kantonu Sarajevo, gdje su ostvarili veliki rast. Na općim izborima 2022. godine, stranka je postala dominantna politička snaga u ovom kantonu, osvojivši velik broj glasova i osiguravši prisutnost na kantonalnom i federalnom nivou. Ovaj rast je bio praćen visokim očekivanjima, ali rezultati posljednjih lokalnih izbora su pokazali da je stranka doživjela otrežnjenje.

Prema preliminarnim podacima Centralne izborne komisije (CIK), Narod i pravda više nije vodeća stranka u Kantonu Sarajevo. Iako su u nekim općinama uspjeli zadržati pozicije, u mnogima su pali na drugu, treću ili čak četvrtu poziciju. Na primjer, u Općini Centar, koja je bila uporište NiP-a, stranka je sada tek četvrta po snazi. U Novom Sarajevu su pali na peto mjesto, dok su u Novom Gradu treći. Jedina općina gdje je NiP zadržao dominantnu poziciju je Ilidža, gdje Nermin Muzur suvereno vodi kao načelnik.

Unatoč tome što su osvojili jedno načelničko mjesto više, u općini Ilijaš, ukupan broj vijećnika koje je NiP osvojio daleko je manji od onoga što su očekivali. Ovaj pad se posebno odražava na njihove šanse da nominiraju svog kandidata za poziciju gradonačelnika Sarajeva, što je bila jedna od njihovih ambicija. Kumulativno gledano, NiP je drugi po broju glasova u Kantonu Sarajevo, s 22.633 glasa, dok je Stranka demokratske akcije (SDA) prva s 36.346 glasova, a Socijaldemokratska partija (SDP) treća s 21.176 glasova.

Iako je NiP uspio ostvariti određeni prodor u općinska vijeća van Kantona Sarajevo, njihov pad u Sarajevu, gdje su bili najjači, je indikativan. Kritike su se usmjerile prema radu stranke na višim nivoima vlasti, ali ova teza teško drži vodu s obzirom na to da su njihovi koalicioni partneri, SDP i Naša stranka, zabilježili bolje rezultate.

Jedan od razloga za pad NiP-a mogao bi biti smanjena prisutnost predsjednika stranke Elmedina Konakovića na lokalnom nivou. Dok je Konaković obnašao funkciju u Kantonu Sarajevo, stranka je aktivno rasla, ali posljednje dvije godine, otkako je preuzeo funkciju ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, često je van zemlje, što je otvorilo prostor za različite krize unutar stranke. Ovo se posebno vidjelo u Općini Centar, gdje je došlo do raskola između lokalnog ogranka NiP-a i ostatka stranke, što je kulminiralo u konfliktu s načelnikom Srđanom Mandićem iz Naše stranke, koalicionim partnerom.

 

 

Jedan od ključnih momenata u kojem je NiP doživio pad bila je priča o opozivu načelnika Mandića, koja je na kraju propala. Ova nesposobnost stranke da artikulira jasnu politiku i strategiju u ovom slučaju rezultirala je padom podrške u Općini Centar, gdje su na posljednjim izborima doživjeli krah.

Osim toga, NiP-ova ministrica obrazovanja u Kantonu Sarajevo, Naida Hota Muminović, također je bila predmet brojnih kritika zbog svojih poteza, što je dodatno oslabilo podršku stranci. NiP je tokom kampanje za opće izbore 2022. godine mnogo pažnje posvetio smjeni direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, Sebije Izetbegović, ali ni nakon dvije godine nisu uspjeli imenovati svoje kadrove na ključno mjesto, što je rezultiralo frustracijom među biračima.

Konakovićeve ambicije za širenje stranke na višim političkim nivoima, kao i njegova česta odsutnost zbog funkcije ministra vanjskih poslova, očito su ostavili prazninu u lokalnim strukturama NiP-a. Ovaj pad se ne može jednostavno zanemariti, jer se radi o bazi nastanka i razvoja stranke, a sada je očigledno da NiP nema dovoljno snažne kadrove koji bi mogli nadomjestiti Konakovićevo odsustvo i ambicije.

Svi ovi faktori zajedno čine da je rezultat NiP-a na posljednjim lokalnim izborima u Kantonu Sarajevo daleko ispod očekivanja i indikativan za buduće političke izazove s kojima će se ova stranka suočiti.

Oglasi - Advertisement