Oglasi - Advertisement

Bilo je to takvo obraćanje medijima u Istočnom Sarajevu, nakon ročišta u postupku protiv njega i Miloša Lukića, koji je vd direktora Službenog glasnika Republike Srpske. Pozornost je bila na tome da su Dodik i Lukić optuženi za nepoštivanje odluka visokog predstavnika za BiH Christiana Schmidta, širenje pažnje javnosti na to i dodatno produbljivanje ionako komplicirane napete političke atmosfere u zemlji ne može donijeti ništa dobro…

Na početku svog obraćanja, Dodik je izrazio snažno nezadovoljstvo postojanjem Suda Bosne i Hercegovine, kojeg je nazvao “podvalom”. Prema njegovim riječima, Sud BiH nije predviđen Ustavom te je stvoren od strane stranaca sa ciljem da vrši politički pritisak na domaće političare. „Napravili su ga stranci. Oni brane strance, ne građane te njihove jadne, nikakve, slučajno postavljene BiH,“ rekao je Dodik, naglašavajući da smatra da BiH opstaje na osnovu prisile.

Oglasi - Advertisement

Dodik je također optužio američkog ambasadora u BiH, Michaela Murphyja, za vršenje pritiska na Sud BiH. Prema Dodikovim tvrdnjama, Murphy koristi svoju poziciju kako bi uticao na pravosudni proces u zemlji. Ovo nije prvi put da Dodik kritikuje ambasadora Murphyja, a njegov odnos s američkom diplomacijom postaje sve zategnutiji.

Osim toga, Dodik se žestoko obrušio na glavnu sutkinju u njegovom slučaju, Senu Uzunalić, optuživši je za pristrasnost. Prema njegovim riječima, sve sudije koje su uključene u ovaj proces su muslimani, a samim tim, prema njegovom mišljenju, ne mogu biti objektivne. Posebno je istaknuo da Uzunalić nije osudila one koji su, prema njegovim tvrdnjama, odgovorni za zločine protiv Srba u Konjicu. „Sena Uzunalić nije učinila ništa. I ja sad trebam vjerovati u objektivnost?“ izjavio je Dodik, izražavajući sumnju u nepristrasnost suda.

Dodik se u svom govoru dotakao i Bakira Izetbegovića, lidera Stranke demokratske akcije (SDA), za kojeg je rekao da “nije nešto pametan”. Ova uvreda uslijedila je nakon što je Izetbegović, prema Dodikovim riječima, izjavio da međunarodna zajednica stoji iza procesa protiv Dodika i da će on morati da prihvati rezultate tog procesa. „Još uvijek imaju podršku stranaca, prije svega Amerikanaca i Britanaca, koji prijete sankcijama,“ dodao je Dodik, istovremeno naglašavajući da, iako mu još nisu prijetili ubistvom, vjeruje da je i to nešto o čemu se razmišlja.

Unatoč trenutnim političkim i pravosudnim izazovima s kojima se suočava, Dodik je najavio da planira ponovo kandidirati za predsjednika Republike Srpske na narednim izborima. Istaknuo je da će ti izbori biti provedeni u skladu s Izbornim zakonom RS-a, čime je još jednom podcrtao svoju namjeru da Republika Srpska zadrži maksimalnu autonomiju u okviru Bosne i Hercegovine.

 

 

Dodik se osvrnuo i na nedavnu posjetu Alexandera Kasanofa, novog zamjenika pomoćnika državnog sekretara za Zapadni Balkan. Kasanof je tokom posjete kritikovao Dodikove političke poteze, što je izazvalo oštar odgovor Dodika. U svom stilu, Dodik je minimizirao Kasanofovu ulogu i značaj, nazivajući ga jednostavno “ovaj što je došao”, te je kritizirao njegovu izjavu da bi mirni razlaz u BiH bio jednak secesiji. „Ko si ti da govoriš o tome? Šta ti hoćeš, majstore?“ upitao je Dodik, otvoreno pokazujući nepoštovanje prema američkom diplomati.

Na kraju svog govora, Dodik je ponovio svoj stav prema američkim sankcijama, rekavši da su one već uvedene te da ga one ne mogu zaustaviti. Njegov prkos prema međunarodnim institucijama i diplomatama postaje sve izraženiji, a njegovo uporno odbijanje da prihvati odluke visokog predstavnika i Suda BiH dodatno komplikuje odnose u Bosni i Hercegovini.

Ova posljednja izjava Milorada Dodika ponovno je stavila u fokus njegove kontroverzne političke stavove i strategije, a proces protiv njega i dalje će biti predmet interesa domaće i međunarodne javnosti.

Oglasi - Advertisement