Oglasi - Advertisement

Nebojša Čonkić Čonta, osnivač legendarne jugoslovenske punk-rock grupe Pekinška patka, suočio se s nezamislivim gubitkom kada je njegova kćerka Angelina, poznata kao Nina, tragično preminula u saobraćajnoj nesreći u Torontu. U svojoj izjavi za javnost, slomljena porodica objavila je da je Nina, koja je imala samo 25 godina, izgubila život u nesreći koja se dogodila šestog oktobra 2024. godine. “Sada je među anđelima, kako joj ime kaže”, stoji u emotivnom saopštenju porodice Čonkić.

Oglasi - Advertisement

Njena tragična smrt duboko je potresla ne samo najbliže članove porodice već i širok krug prijatelja, poznanika i fanova njenog oca, koji je ostavio dubok trag na jugoslovenskoj muzičkoj sceni. Nina je bila mlada žena koja je tek započinjala svoj život, a njena smrt ostavlja neizmjeran osjećaj praznine kod svih onih koji su je poznavali. Porodica je najavila da će njena sahrana biti održana u narednim danima na Gradskom groblju u Novom Sadu, gradu s kojim je Čonkić povezan kroz svoj muzički rad i životnu priču.

Pekinška patka, bend koji su Nebojša Čonkić i Sreten Kovačević osnovali davne 1978. godine, ostaje jedan od najvažnijih i najutjecajnijih rock bendova s prostora bivše Jugoslavije. Njihov muzički izraz bio je pionirski na punk sceni tadašnje države, a prva ploča benda, pod nazivom “Plitka poezija,” objavljena je 1980. godine. Taj album i mnoge pjesme s njega do danas se smatraju ključnim momentima u razvoju domaćeg punk-rock zvuka. Jedna od njihovih najpoznatijih pjesama, “Bolje da nosim kratku kosu,” postala je simbol vremena u kojem je bunt kroz muziku bio način borbe protiv tadašnjih društvenih normi.

Njihova pjesma “Bolje da nosim kratku kosu” zauzela je visoko 39. mjesto na Rock Express listi 100 najboljih jugoslovenskih rock pjesama svih vremena, što je još jedan dokaz njihovog kulturnog i muzičkog nasljeđa. Iako su Pekinška patka nekoliko puta prestajali s radom, svaki njihov povratak na scenu bio je dočekan s oduševljenjem od strane fanova koji ih prate već decenijama. Čonkić i njegovi kolege iz benda nastavili su održavati koncertne nastupe i u posljednjim godinama, dokazujući da njihova energija i poruka nisu izblijedjeli s vremenom.

 

 

Gubitak kćerke, koja je bila veliki dio njegovog privatnog života, zasigurno će ostaviti dubok trag na Čonkića. Iako je bio poznat po svojoj energiji i buntu na sceni, kao otac i čovjek, ovaj gubitak će ga bez sumnje promijeniti. U svojim javnim nastupima, Čonkić je uvijek naglašavao koliko mu je porodica važna, a ovaj tragični trenutak samo dodatno osvjetljava ljudsku stranu jedne muzičke legende.

U muzičkoj zajednici, smrt Čonkićeve kćerke je izazvala talas saosjećanja i podrške. Mnogi muzičari, kolege i fanovi izrazili su saučešće putem društvenih mreža, dijeleći uspomene na Čonkića, njegovu karijeru i njegovu kćerku. Njegova bol je postala i bol zajednice koja je rasla uz njegovu muziku, jer za mnoge, Čonkić nije samo bio muzičar, već simbol jedne generacije koja se borila za slobodu izraza i kreativnost u turbulentnim vremenima.

Angelina Nina Čonkić će ostati upamćena kao mlada žena čiji je život tragično prekinut, ali će i dalje živjeti kroz sjećanja onih koji su je voljeli i poznavali. Kao i u muzici koju je njen otac stvorio, njen život, premda kratak, imao je svoj jedinstven i neizbrisiv trag na svijet koji je okruživao. Tragedije poput ove uvijek nas podsjećaju na krhkost života i na neizmjernu važnost trenutaka koje imamo sa svojim voljenima.

Oglasi - Advertisement