Oglasi - Advertisement

Bosna i Hercegovina je prethodnih dana postala fokus regionalnih medija, prvenstveno zbog strašnih nepogoda kojima je zahvaćena, a zatim i zbog lokalnih izbora koji su “prodrmali” političku scenu. Za čelnika Demokratske fronte (DF) Željka Komšića vlada snažan osjećaj koji se pojavio oko izborne noći a tiče se naravno rezultata lokalnih izbora. Iako je s ponosom tvrdio da je njegova stranka zabilježila rast od 30 posto u odnosu na prethodne lokalne izbore, bio je nezadovoljan općim rezultatima koji svakako nisu ispunili očekivanja. Dojam nakon zatvaranja biračkih mjesta i obraćanje koje je ubrzo uslijedilo kao reakcija odavali su da nije u potpunosti zadovoljan rezultatima.

Oglasi - Advertisement

Komšić nije precizirao da li se ovo povećanje od 30% odnosi na broj glasova ili broj vijećničkih mjesta. Na lokalnim izborima, povećanje broja glasova ne mora nužno dovesti do većeg broja vijećnika, jer se broj mandata često određuje i rezultatima drugih političkih stranaka u istom izbornom procesu. Upravo u ovom kontekstu, DF se suočava s problemom: iako je možda zabilježen rast glasova, to ne znači da će stranka postići veći utjecaj u vijećima.

Dosadašnji rezultati pokazuju da DF u većini lokalnih zajednica nije među prve tri najjače stranke, a u mnogim slučajevima stranka se bori da pređe izborni prag. Primjer takvog izazova je općina Novo Sarajevo, gdje je Komšić nekada bio načelnik, a DF se trenutno nalazi tek na šestom mjestu. Ovaj rezultat je posebno indikativan, jer predstavlja simbolički udarac za stranku u općini koja ima povijesnu važnost za samog Komšića.

Jedan od ključnih neuspjeha DF-a na ovim izborima bio je poraz kandidata za načelnika općine Centar, Dennisa Gratza. Gratz, kojeg su podržale i Stranka demokratske akcije (SDA) i Stranka za Bosnu i Hercegovinu (SBiH), pretrpio je težak poraz od kandidata Naše stranke (NS), Srđana Mandića. Ovaj poraz predstavlja veliki udarac za DF, jer je Gratzova kandidatura bila viđena kao jedna od najvažnijih za stranku u ovom izbornom ciklusu.

Zanimljivo je da se SDA, kao najsnažnija stranka koja je podržala Gratza, distancirala od njegovog poraza. Predsjednik SDA, Bakir Izetbegović, tokom izborne noći nije komentarisao ovaj rezultat, niti poraz Muamera Bandića, kandidata SBiH za načelnika općine Novo Sarajevo, kojeg je također podržala SDA. Umjesto toga, Izetbegović je naglasio uspjehe SDA u općinama Hadžići, Vogošća i Trnovo, te pobjedu Semira Efendića, kandidata SBiH, u Novom Gradu. Ovaj izostanak komentara na Gratzov poraz može se protumačiti kao suptilna distanca SDA od DF-a.

 

 

Partnerstvo između DF-a i SDA, koje traje već nekoliko godina, sada dolazi pod znak pitanja. Komšić je u svom obraćanju nagovijestio da se iz ovih lokalnih izbora mogu izvući važne lekcije za predstojeće opće izbore, ali možda će se postaviti i pitanje šta je DF zapravo dobio kroz dugogodišnju saradnju sa SDA. Ova saradnja nije donijela značajnije političke uspjehe na lokalnom nivou, a mnogi se pitaju da li će DF preispitati svoje savezništvo sa SDA uoči budućih izbora.

Važno je napomenuti da DF, od svog osnivanja do danas, nije ostvario značajniji uspjeh na lokalnim izborima. Najbolji rezultat stranka je postigla na općim izborima 2014. godine, ubrzo nakon što je Komšić osnovao DF, napustivši Socijaldemokratsku partiju (SDP). Međutim, izborni rezultati na svakim narednim općim i lokalnim izborima bili su prilično skromni, što pokazuje da DF još uvijek nije uspio izgraditi stabilnu političku bazu na lokalnom nivou.

Komšićeva izjava o rastu glasova DF-a od 30% možda zvuči optimistično, ali ukupni rezultati pokazuju da stranka još uvijek ima mnogo posla da učvrsti svoj položaj na političkoj sceni Bosne i Hercegovine. Izbori iz 2020. godine predstavljaju podsjetnik na to koliko je politička dinamika nepredvidiva, te da savezništva i podrške drugih stranaka ne garantiraju uvijek uspjeh.

Oglasi - Advertisement