Oglasi - Advertisement

 

Oglasi - Advertisement
Portal Buzzara.rtl donosi zanimljivu kolekciju viceva koji su bili zabranjeni u vrijeme Jugoslavije, a mnogi od njih su svojevremeno mogli dovesti ljude do Gulaga ili Golog otoka. Ovi vicevi, nazvani “komunistički”, danas su predmet smijeha i zanimanja, iako su nekad bili izuzetno opasni za ispričati. Ovdje je predstavljeno dvadeset viceva koji su nekada bili zabranjeni.

1. U Sinju, jedan čovjek povikne kako su svi u vladi idioti. Kada je žandar prolazio, pokušao ga je privesti, ali čovjek je pametno odgovorio da nije mislio na jugoslovensku vladu, nego na tursku. Žandar se nije dao prevariti, govoreći kako on “dobro zna u kojoj su vladi budale.”

2. Jedan čovjek ulazi u trgovinu i traži meso. Trgovac odgovara da oni nemaju ribu, a trgovina koja nema meso je preko puta. Ova dosjetka je predstavljala ironiju o praznim trgovinama i nestašicama namirnica koje su bile uobičajene u socijalističkom periodu.

3. Na pitanje o tome koliko političkih viceva Brežnjev ima, odgovarao je da je do sada sakupio tri i pol radna kampa – jasan prikaz kako su vicevi o režimu često dovodili ljude do kazni u logorima.

4. Tito pita radnika koliko šarafa napravi na dan, na šta radnik odgovara da proizvodi pet, dok Tito u šali kaže kako bi on napravio dvadeset. Radniktada inteligentno odgovara da je to zbog Titove prošlosti bravara, dok je on diplomirani ekonomist.

5. Političar u autobusu pita jednog radnika za koga bi radio. Na spomen različitih zemalja, radnik odgovara kako bi za Jugoslaviju radio dan i noć, pa čak i besplatno. Kada ga političar upita koji posao radi, radnik mu mrtvo hladno odgovara: “Grobar.”

6. Jedan čovjek je čekao u redu za votku u Sovjetskom Savezu. Nakon što je izgubio strpljenje, odlučio je otići i ubiti Gorbačova. Međutim, kada je stigao u Kremlj, odustao je kada je vidio da je red za ubistvo Gorbačova duži nego red za votku.

7. Na Trgu Republike, crne zastave su vijorile zbog Titove smrti. Čovjek stalno ponavlja pitanje zašto su zastave crne, a milicajac odgovara da je Tito umro. Ovaj humor izražava kako je za neke bilo zadovoljstvo čuti takve vijesti.

8. Tito je jednom prilikom pozdravio stariju ženu sa sloganom “Smrt fašizmu!” na što je ona odgovorila, vjerovatno iz neznanja, “I tebi sinko, i tebi!”

9. Boris Jeljcin se obratio narodu, govoreći kako je zemlja godinama bila na rubu ponora, ali da sada, konačno, kreću korak dalje. Ovaj vic jasno prikazuje sarkazam prema ekonomskoj situaciji u Sovjetskom Savezu.

10. U jednom ruskom logoru, trojica zatvorenika razgovaraju o tome zašto su tamo. Jedan je osuđen jer je hvalio druga Popova, drugi jer ga je kritikovao, a treći jer je on sam drug Popov.

11. Drug Tito prolazi pored svojih boraca koji jedu automobilske gume. Kada pita šta rade, odgovaraju mu da su gume za ranjenike, a za njih su felge – komična situacija koja ismijava loše snabdijevanje tokom rata.

12. Tito je pucao iz sačmarice na jato divljih pataka, ali nije uspio pogoditi nijednu. Ambiciozni birokrat pored njega komentira: “Nevjerojatno, mrtve, a lete.”

13. Godine 1944., Tito je posjetio selo gdje su mu se seljani žalili da im susjedi kradu konje. Kada su rekli da i oni kradu njihove, Tito je odgovorio s osmijehom: “Onda dobro, znači postoji obostrano razumijevanje.”

14. Komesar izvještava Tita da im je ostala samo jedna vreća kukuruznog brašna, na šta Tito odgovara da ga podijele ranjenicima, a da će oni ići kod Gojka na janjetinu kada pređu Neretvu.

15. Pitanje je bilo šta bi se desilo da brod “Galeb” potone, a odgovor je bio da bi Jugoslavija bila spašena.

16. Jedan vic kaže kako je Jovanka trudna, a kada je političar pita kakve to ima veze s Titom, odgovara: “Nema veze s njim.”

17. Sovjetski Savez je najnaprednija zemlja na svijetu – život je tamo jučer bio bolji nego što će tek biti sutra, sarkastično kritizirajući lošu perspektivu budućnosti.

18. Sudac izlazi iz sudnice smijući se. Na pitanje kolege zašto, odgovara da je upravo čuo najbolji vic ikada, ali ga ne može ispričati jer je čovjek osuđen na deset godina zbog toga.

19. U Kremlju su postavili znak “kolektivna farma” kako bi se riješili miševa. Polovina miševa bi umrla od gladi, a druga polovina pobjegla.

20. Armenijski radio je na pitanje o uslovima u radnim kampovima odgovorio da su uvjeti odlični, jer slušalac koji je prije pet godina poslan da to provjeri, još uvijek nije vratio – očigledno mu se tamo dopalo.

Oglasi - Advertisement