Oglasi - Advertisement

Šiitska islamička organizacija koja je mnogima poznata dolazi iz Libana, i često se smatraju najoružanijom nedržavnom vojskom na svijetu. Uz podršku samog Irana, Hezbolah je uspio sakupiti moćan vojni arsenal, uključujući rakete dugog dometa koje mogu dosegnuti cijeli Izrael. Ista grupa, posebno je aktivna na južnoj granici Libana, gdje su napetosti eskalirale 8. oktobra, kada je Hezbolan započeo napade kao odgovor na njihove sukobe u Gazi.

Oglasi - Advertisement

 

Iako se Hezbolah ne može mjeriti s izraelskom vojnom snagom, njegova sposobnost da nanese značajnu štetu ne smije se potcijeniti. Njegov arsenal uključuje rakete dometa do 500 km, koje bi morale proći kroz izraelski sofisticirani sistem protivvazdušne odbrane poznat kao “Gvozdena kupola”. Ovaj sistem, sa svojim visoko efikasnim presretačima, predstavlja ključnu prepreku za Hezbolahove napade, ali grupa kontinuirano radi na načinima da probije ovu odbranu. Prema izvještaju CNN-a, Hezbolah je počeo koristiti dronove i projektilima kratkog dometa kako bi preplavio izraelski odbrambeni sistem i otvorio put za preciznije napade.

Osim svoje vojne opreme, Hezbolah ima snažnu podršku od strane iranske “osovine otpora”, koju čine različite militantne grupe širom Bliskog istoka. Ove grupe, koje djeluju u Jemenu, Siriji, Iraku i Gazi, koordinirale su svoje aktivnosti kako bi vršile pritisak na Izrael. Od početka izraelskih operacija u Gazi 7. oktobra, koordinacija među ovim grupama je značajno porasla, a zajednički cilj ovih grupa je prekid neprijateljstava kroz prekid vatre u Gazi.

Hezbolah je tokom godina izgradio impozantnu vojnu infrastrukturu, od koje mnoge ključne komponente dolaze direktno iz Irana. Grupa, koja je nastala iz ruševina izraelske invazije na Liban 1982. godine, postupno je proširivala svoje vojne i političke kapacitete. Njihov uspon na vojnu scenu kulminirao je 2000. godine, kada su iznudili povlačenje izraelskih snaga iz južnog Libana nakon višedecenijske okupacije. Još značajniji trenutak u njihovoj historiji bio je 2006. godine, kada su preživjeli 34-dnevni rat s Izraelom, demonstrirajući sposobnost dugotrajnog otpora jednoj od najsnažnijih vojnih sila u regiji.

 

Hezbolah je također igrao ključnu ulogu u Sirijskom građanskom ratu, boreći se na strani režima Bashara al-Assada. Kroz ovaj rat, grupa je stekla dragocjeno iskustvo u urbanom ratovanju i učvrstila svoje vojne saveze s drugim militantnim grupama koje podržava Iran. Kroz Siriju, Hezbolah je osigurao vitalne rute snabdijevanja oružjem iz Irana, čime je dodatno ojačao svoj arsenal. Ovaj lanac snabdijevanja omogućava grupi da održi svoj značajan vojni kapacitet, koji je prema procjenama CNN-a trenutno na između 120.000 i 200.000 raketa i projektila, od kojih su neki precizni projektili s dometom do 300 km.

 

Jedna od glavnih vojnih prednosti Hezbolaha su upravo balističke rakete dugog dometa. Tokom oktobarskih sukoba s Izraelom, Hezbolah je lansirao balistički projektil za koji se vjeruje da je prvi put ispaljen na izraelsku teritoriju. Iako je udar presretnut blizu Tel Aviva, ovaj potez ukazuje na to da Hezbolah posjeduje kapacitete za ozbiljne prijetnje izraelskim ključnim tačkama.

Unatoč ovim kapacitetima, Hezbolah je svjestan da bi puni rat s Izraelom mogao ozbiljno ugroziti njegovu dugoročnu moć i značajno oslabiti Liban, koji se već nalazi u teškoj financijskoj krizi. S druge strane, sukobi duž libanonsko-izraelske granice već su doveli do značajnih gubitaka za obje strane. Hezbolah je od oktobra izgubio više od 500 boraca, dok je na libanonskoj strani granice raseljeno preko 94.000 ljudi. Izraelski gubici uključuju desetine vojnika i civila, uz više od 62.000 ljudi raseljenih iz sjevernih pograničnih područja.

 

 

Hezbolahov vojni kapacitet nadilazi uobičajene nedržavne organizacije, a njegov utjecaj se prostire daleko izvan granica Libana. Njegov arsenal, sofisticiranost i podrška iranskih saveznika predstavljaju značajnu prijetnju Izraelu, što je razlog za zabrinutost kako na regionalnom, tako i na međunarodnom nivou. Ukoliko sukobi eskaliraju, to bi moglo destabilizirati cijeli Bliski istok i gurnuti regiju u novu fazu neizvjesnosti.

Oglasi - Advertisement