Oglasi - Advertisement

U nastavku vam prenosimo još jednu popularno priču, ovoga puta o Aliji Ćosiću iz Jajca i Vladi Gajičiću sa Kupresa, koja vraća vjeru u ljudskost, čak i u najtamnijim vremenima kada vlada rat. U doba kada je mržnja bila raširena među našim narodima, Alija, pripadnik Armije Republike Bosne i Hercegovine, pokazao je svoj moral i duhovnu snagu, inspirirajući tako i mnoge druge. Na bojištu u Kupresu, Alija je tada spasio život teško ranjenom vladi gajičiću, vojniku Vojske republike Srpske, koji je izgubio oba oka i bio je na ivici smrti. U trenutku kada bi mnogi okrenuli glavu, Alija je odlučio pomoći, iako je tokom istog tog rata izgubio svoja dva brata.

Oglasi - Advertisement

Ali Alija nije dozvolio da ga ta bol uništi. Umjesto da se osveti ili da dopusti da ga mržnja savlada, on je odlučio da pomogne čovjeku koji je bio na suprotnoj strani fronta. Ovaj nevjerovatan čin solidarnosti pokazuje da, iako rat može uništiti gradove, sela i ljudske živote, on ne može uništiti ono što je najvažnije – ljudskost i empatiju.

Alijina nesebična pomoć Vladi nije ostala neprimijećena. Njih dvojica su nakon rata postali bliski prijatelji, veza koja je nadjačala sve prepreke koje su rat i podjele mogle postaviti. Ovo prijateljstvo, rođeno u najtežim trenucima, postalo je simbol pomirenja i opomena da, bez obzira na sve, uvijek postoji nada za mir i zajednički suživot.

Jedan od najemotivnijih trenutaka u njihovom prijateljstvu desio se nakon rata, kada je Vlado odlučio da pozove Aliju na svadbu svog sina kao specijalnog gosta. Ovaj poziv nije bio samo simboličan gest, već iskreno priznanje za sve što je Alija učinio za njega. Na toj svadbi, pred 400 ljudi, Vlado je održao govor u kojem je posebno istakao važnost svog prijatelja Alije. U tom trenutku, u atmosferi slavlja i ljubavi, dvojica nekadašnjih neprijatelja pokazali su da su iznad ratnih sukoba i podjela, a njihovo prijateljstvo postalo je primjer kako se istinska ljudska dobrota može uzdići iznad tragedije rata.

Ova priča je više od puke anegdote o ratnom herojstvu i prijateljstvu. Ona je svjedočanstvo o tome kako se, i u najtežim trenucima, mogu donositi ispravne odluke. Alijina odluka da spasi Vladu nije bila samo odluka da sačuva jedan život, već odluka da sačuva svoju dušu od mržnje i osvetničkih nagona.

 

 

 

Priče poput ove podsjećaju nas na univerzalne vrijednosti koje nas čine ljudima – solidarnost, empatiju, poštovanje prema životu. Ratovi dolaze i prolaze, ali ljudskost ostaje i mora biti temelj na kojem gradimo naše društvo, bez obzira na to kroz kakve izazove prolazimo. Alija Ćosić je, svojim primjerom, pokazao da je moguće ostati čovjek, čak i kada su okolnosti takve da bi bilo najlakše odustati od tih vrijednosti.

Njihovo prijateljstvo nas također podsjeća da pomirenje nije nemoguće, te da su ljubav i poštovanje snažnije od mržnje i podjela. Iako su ratne rane duboke i teško zacjeljuju, ovakvi primjeri su svjetionici nade koji pokazuju put ka boljoj budućnosti, u kojoj će se ljudi gledati kroz prizmu međusobnog poštovanja, a ne kroz prizmu nacionalnih i vjerskih razlika.

U vremenu kada su ovakve priče rijetke, ova između Alije i Vlade nam služi kao podsjetnik da su pravi heroji oni koji grade mostove, a ne oni koji ih ruše.

Oglasi - Advertisement