Oglasi - Advertisement

 

Oglasi - Advertisement

Admir Čavalić, predsjednik Odbora za ekonomsku i finansijsku politiku Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, u razgovoru za Klix.ba izrazio je zabrinutost zbog budžetskog deficita FBiH, ukazavši na nekoliko ključnih faktora koji su doprinijeli ovom stanju. Prema njegovim riječima, osnovni problem leži u lošoj procjeni Ministarstva finansija FBiH, što je dovelo do neuravnoteženog budžeta.

Problem s procjenama Ministarstva finansija

Čavalić je naglasio da je Ministarstvo finansija FBiH promašilo procjenu prihodovne strane budžeta za 1,1 milijardu KM, dok je na rashodovnoj strani razlika iznosila oko pola milijarde KM. Ova velika odstupanja uzrokovala su deficit od oko 50 miliona KM. Deficit je posebno problematičan jer onemogućava provođenje vanrednog usklađivanja i rasta penzija, što dodatno opterećuje građane.

Čavalić ne smatra samo ostvarenje deficita problemom, već naglašava potrebu da Vlada FBiH objasni uzroke tog deficita. Prema njegovom mišljenju, odgovorna vlada bi trebala priznati deficit i jasno navesti razloge za njegovo nastajanje. Idealan scenario bio bi da je deficit nastao zbog velikih reformi ili infrastrukturnih projekata, ali prema njegovim riječima, to nije slučaj. Umjesto toga, više je trošeno na tekuću potrošnju, poput pomoći preduzeću “Aluminij” d.d. Mostar.

Fond solidarnosti i nepravda prema pacijentima

Jedan od problema na koje Čavalić ukazuje odnosi se na Fond solidarnosti, koji finansira liječenje teško oboljelih pacijenata. Čavalić ističe da je potrebno oko 87 miliona KM kako bi se uklonile liste čekanja pacijenata. Međutim, vlada nije osigurala ta sredstva, što je, prema njemu, propuštena prilika da se ispravi nepravda prema najugroženijim građanima. Da je vlada osigurala ta sredstva, vijest o deficitu ne bi bila toliko problematična.

Tri pristupa rješavanju deficita

Kada je riječ o rješavanju budžetskog deficita, Čavalić navodi tri moguća pristupa: štednju, povećanje prihoda i zaduživanje. Međunarodni monetarni fond (MMF) preporučuje štednju, dok većina zastupnika zagovara povećanje prihoda. Međutim, Čavalić ističe da je vlada odabrala treću opciju – zaduživanje. On je posebno zabrinut jer je FBiH platila 150.000 KM međunarodnoj rejting agenciji Standard & Poor’s, što sugerira da se Vlada FBiH planira zadužiti na vanjskom tržištu, slično kao Republika Srpska.

Online fiskalizacija i fiskalna disciplina

Čavalić je prokomentarisao i mogućnost uvođenja online fiskalizacije kao mjere za smanjivanje budžetskog deficita. Iako podržava ovu inicijativu jer doprinosi fiskalnoj disciplini, naglašava da ona mora biti praćena smanjenjem zbirne stope doprinosa. Na taj način bi se olakšalo poslovanje poslodavcima, a radnici bi dobili veće plate. Čavalić smatra da provođenje fiskalne discipline bez smanjenja doprinosa samo jača budžet, dok istovremeno osiromašuje građane i privrednike.

 

 

Loše upravljanje kapitalnim projektima

Jedan od ključnih problema koji proizlazi iz revizorskog izvještaja jeste nizak stepen izvršenja budžeta za kapitalne projekte. Čavalić je istakao da je realizacija budžeta za izgradnju puteva, magistrala i autocesta iznosila samo 46 posto. To znači da je od planiranih 180 miliona KM za cestogradnju, realizirano manje od polovine sredstava, što je jedan od glavnih razloga za loše stanje cestovne infrastrukture.

Čavalić je posebno izdvojio primjer brze ceste Sarajevo – Tuzla, za koju je tražio da se iz budžeta izdvoji 4,5 miliona KM. Međutim, iako su sredstva izdvojena, nije bilo realizacije projekta, što je, prema njegovim riječima, tipičan primjer neefikasnog upravljanja javnim sredstvima.

Zaključak

Na osnovu revizorskog izvještaja i Čavalićevih komentara, jasno je da je FBiH suočena s ozbiljnim budžetskim problemima. Loše procjene Ministarstva finansija, nedostatak reformi, slabo upravljanje kapitalnim projektima i povećano zaduživanje predstavljaju ključne izazove s kojima se FBiH mora suočiti. Čavalić smatra da bi odgovorna vlada trebala preuzeti odgovornost i jasno objasniti javnosti uzroke nastalog deficita, umjesto da se fokusira na zaduživanje i tekuću potrošnju.

Oglasi - Advertisement