Oglasi - Advertisement

Revizori Ureda za reviziju institucija FBiH u svom izvještaju uočili su nekoliko značajnih nepravilnosti koje se odnose na Ministarstvo finansija FBiH. Najvažniji problemi odnose se na neadekvatno finansiranje Fonda solidarnosti, nepravilnosti u vezi s dodjelom subvencija privatnim preduzećima, te neusaglašenost budžeta sa zakonom.

Oglasi - Advertisement

Prva velika nepravilnost odnosi se na činjenicu da sredstva za finansiranje Fonda solidarnosti nisu bila obezbijeđena u skladu s prihodima ostvarenim od doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje. Naime, Budžetom FBiH za 2023. godinu Fondu solidarnosti odobreno je 51.650.000 KM, dok su prihodi od doprinosa iznosili 203.802.658 KM, što nije u skladu s članom 82. Zakona o zdravstvenom osiguranju. Federalni zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja tražio je veći iznos za finansiranje Fonda, ali sredstva koja su odobrena ostala su daleko ispod zakonski predviđenih. Ova situacija dovela je do toga da osigurana lica nisu mogla ostvariti prava na liječenje u propisanom obimu, što je rezultiralo neravnopravnim položajem pacijenata.

 

 

 

Drugi značajan problem odnosi se na subvencije dodijeljene privatnim preduzećima. Revizori su utvrdili da su sredstva u iznosu od 300.819 KM dodijeljena preduzeću “Aluminij” d.d. Mostar, iako ovo preduzeće nije ispunjavalo uslove za učešće u programu. Programom je propisano da pravo na subvencije imaju privatna preduzeća, dok je “Aluminij” imao mješovitu strukturu kapitala. S obzirom na to da preduzeće nije bilo u većinskom privatnom vlasništvu, revizori su zaključili da nije ispunjavalo osnovni kriterij za dobijanje sredstava. Osim toga, revizori su istakli da su sredstva za uvezivanje radnog staža dodijeljena na bruto plaće koje su bile veće od zakonom utvrđenih minimalnih bruto plaća, što nije opravdano s aspekta racionalnog upravljanja javnim novcem.

Ove nepravilnosti ukazuju na potrebu za boljim planiranjem i transparentnijim postupcima dodjele sredstava, kako bi se spriječile zloupotrebe i osigurala efikasnija raspodjela budžetskih sredstava u skladu sa zakonskim odredbama.

Oglasi - Advertisement