Oglasi - Advertisement

 

Oglasi - Advertisement

Ramo Isak, predsjednik stranke Snaga naroda i trenutni ministar unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine, održao je sinoć govor u zeničkom naselju Gorica, gdje je izrazio podršku kandidatima svoje stranke za Gradsko vijeće Zenica. Tokom svog govora, Isak je istakao nekoliko ključnih poruka, uključujući tvrdnju da je on, zajedno sa svojim timom, spriječio izbijanje građanskog rata u Bosni i Hercegovini.

Isak je naveo da su se u Bosni i Hercegovini, prema njegovim riječima, dešavale “čudne stvari” koje su prijetile da izazovu građanski sukob. Prema njegovom objašnjenju, prije sedam mjeseci zemlja je bila na ivici rata, a politički akteri koji su u to vrijeme navodno radili na podjeli zemlje planirali su odlazak iz BiH u slučaju da sukob eskalira. Isak je naglasio da su on i njegov tim prepoznali situaciju i uspjeli odgovoriti na izazove, stajući na čelo otpora podjelama i Miloradu Dodiku, lideru bosanskih Srba.

Govoreći o svom sukobu s Dodikom, Isak je izjavio: “Ja i jedan tim ljudi smo sagledali stanje, vidjeli smo da možemo odgovoriti svim izazovima, stali smo na crtu Miloradu Dodiku i rekli smo mu ‘stani, ne može to, i neće to da se desi, BiH nećeš da dijeliš’. Kad je vidio da nema mogućnost da podijeli BiH, kad je vidio da ima nas koji se ne bojimo, da se nisu svi prodali, tada je i on počeo da se ponaša drugačije.” Isak je također tvrdio da je Dodik na jednom privatnom skupu priznao kako se boji Isaka i njegovih sljedbenika, smatrajući ih ozbiljnom prijetnjom po svoje planove.

Nadalje, Isak se osvrnuo na kritike koje su mu upućene zbog njegovih redovnih posjeta mjesnim zajednicama. Neki su, prema njegovim riječima, smatrali da je neprimjereno da ministar unutrašnjih poslova Federacije obilazi mjesne zajednice i direktno se obraća narodu. Isak je, međutim, odgovorio na ove kritike rekavši da je on “čovjek iz naroda” i da nikada neće zaboraviti narod, bez obzira na svoju poziciju. Njegova izjava implicira da se drugi politički lideri, prema njemu, udaljavaju od naroda i fokusiraju isključivo na svoje političke pozicije i privilegije, dok on i njegova stranka ostaju posvećeni potrebama građana.

 

 

 

Također je naglasio da njegova stranka, Snaga naroda, radi ono što obeća, za razliku od drugih političkih partija. “Znate li koja je razlika između Snage naroda i svih ostalih stranaka? Oni sve što obećaju, sve su slagali, a mi sve što smo obećali, sve smo uradili,” izjavio je Isak, ukazujući na uspjehe svoje stranke.

Posebnu pažnju u svom govoru Isak je posvetio svom sinu Arnela Isaka, koji je, prema njegovim riječima, u posljednje četiri godine postigao više od mnogih političara u proteklih nekoliko decenija. Isak je naglasio da njegov sin ne samo da ima neuporediv uspjeh u odnosu na svoje prethodnike, već je svojim radom, kako je rekao, zaslužio povjerenje građana.

Isak je zaključio svoj govor porukom da će kandidati njegove stranke u Gradskom vijeću Zenica raditi isključivo u interesu grada i njegovih građana, ističući da će njihova predanost i rad biti ključni faktor u razvoju Zenice.

Govori poput ovog, gdje političari iznose snažne tvrdnje o zaštiti zemlje i borbi protiv podjela, često nailaze na pažnju javnosti, posebno u složenom političkom okruženju kao što je Bosna i Hercegovina. Isakova retorika usmjerena je na jačanje povjerenja među njegovim pristalicama, dok njegovi napori da se predstavi kao lider koji je spreman suočiti se s najvećim izazovima privlače pažnju javnosti i potencijalnih birača.

Oglasi - Advertisement