Oglasi - Advertisement

Poznato je da piletina, kada se samo isprži, ponekad ostane suha i žilava. Da se to ne bi dešavalo, postoje neke trikove koje treba primijeniti. Najprije, parčići mesa treba da budu manji i tanje sječeni, a meso treba da marinirate u smjesi od jaja i pavlake. Oni će omekšati meso i učiniti ga sočnijim i ukusnijim.

Sastojci:

Oglasi - Advertisement
  • 600 g pilećih prsa
  • 1 jaje
  • 1 kašika pavlake
  • so, biber
  • 1 kašika brašna
  • ulje za prženje

Priprema:
Piletinu isjecite na tanje komade. Tanji komadi omogućavaju bržu i ravnomjernu pripremu, što pomaže u postizanju sočnog mesa. Stavite piletinu u činiju, dodajte so, biber, jaje i pavlaku. Dobro promiješajte. Ova smjesa ne samo da će poboljšati teksturu mesa, već će mu dati i bogatiji ukus. Pokrijte providnom folijom i ostavite da odstoji 15 minuta ili duže. Mariniranje je ključno za omekšavanje mesa, a dulje mariniranje donosi bolje rezultate.

Nakon mariniranja, umiješajte brašno. Brašno će pomoći u postizanju hrskave korice prilikom prženja, što je kontrast mekanoj unutrašnjosti piletine.

Zagrijte ulje u tiganju na srednje jakoj vatri. Važno je da ulje bude dovoljno zagrijano kako bi piletina odmah počela da se prži, a ne da upija ulje. Pržite piletinu u tiganju, pazeći da ne pretrpate tiganj. Pretrpavanje smanjuje temperaturu ulja, što može rezultirati manje hrskavom piletinom. Pržite svaki komad piletine nekoliko minuta sa svake strane, dok ne postane zlatno smeđa i potpuno kuhana. Provjerite da li je piletina skuhana iznutra; meso bi trebalo biti bijelo, bez ružičastih dijelova.

Nakon što je piletina pržena, stavite je na papirne ubruse kako biste uklonili višak ulja. Ovo će pomoći da piletina ostane hrskava i smanji sadržaj masnoće. Piletinu možete poslužiti uz razne priloge kao što su pire krompir, riža, svježa salata ili povrće na žaru. Također, dobro se slaže s raznim umacima poput tzatzikija, umaka od senfa ili kečapa.

Mariniranje piletine je ključno za postizanje sočnog mesa. Osim smjese od jaja i pavlake, možete koristiti i druge marinade poput jogurta s limunom i začinima, koje također omekšavaju meso i dodaju mu okus.

Pazite na debljinu komada piletine. Deblji komadi trebaju duže vrijeme prženja, što može rezultirati suhim mesom. Tanji komadi se brže i ravnomjernije kuhaju.

Pravilna temperatura ulja je ključna za prženje. Ako je ulje prehladno, piletina će upiti previše ulja i postati masna. Ako je previše vruće, može izgorjeti izvana prije nego što se skuha iznutra.

Pustite da piletina odstoji nekoliko minuta nakon prženja. To omogućava da se sokovi u mesu rasporede, što pomaže u održavanju sočnosti.

Priprema sočne i ukusne piletine ne mora biti komplicirana. Slijedeći ove korake i savjete, možete postići savršeno prženu piletinu koja će zadovoljiti sve ukuse. Bilo da je pripremate za porodični ručak ili posebnu večeru, ovaj recept će sigurno postati vaš omiljeni način pripreme piletine.

Oglasi - Advertisement