Oglasi - Advertisement

Još jedan u nizu vrlo tradicionalnih i vrlo starih recepata – kiflice sa salom ili salčići, poznate su pod različitim imenima širom Srbije. Na jugu Srbije, poznate su kao salenjaci, salašnjaci ili salčiki. Bez obzira na naziv, karakteristične su po svojoj bucmastoj formi, lisnatom teksturom i neponovljivom ukusu koji im daje svinjsko salo, dok pekmez od kajsija pruža dodatnu aromu i slast.

Salčići su poseban kolač koji ne ostavlja dojam masnoće, iako se pripremaju s velikom količinom masti. Ključni sastojak je svinjsko salo koje daje tijestu nježnu, hrskavu koricu i meku, listanu unutrašnjost. Može se koristiti i mast ili puter, ali samo sa salom se postiže autentični ukus i tekstura.

Oglasi - Advertisement

U Vojvodini postoje dvije verzije ovog recepta: jedna s kvascem i druga bez kvasca. Ovdje donosimo verziju lisnatog tijesta bez kvasca, koja je jednostavnija i brža za pripremu.

Sastojci:

  • 1,5 dl kisele vode
  • 1 dl bijelog vina
  • 1 kašičica soli
  • 3 žumanceta
  • 550 g brašna tip 400
  • Naribana korica limuna i sok
  • 300 – 350 g svinjskog sala
  • Domaći pekmez od kajsija (može i šljiva ili šipka)
  • Prah šećer
  • 1 – 2 kesice vanil šećera

Priprema:
Zamijesite tijesto od većeg dijela brašna, kisele vode, bijelog vina, žumanaca, soli, korice limuna i jedne kašike sala. Tijesto treba biti ni tvrdo ni meko. Ostavite ga da odmara pokriveno pola sata do sat vremena.

Očišćeno i samljeveno salo pomiješajte s tri kašike brašna i dvije kašike soka od limuna. Podijelite smjesu na tri dijela.

Razvucite tijesto u pravougaonik pa tanko premažite prvom trećinom sala. Presavijte tijesto kao svako lisnato tijesto – tri puta po širini i tri puta po dužini. Pokrijte tijesto salvetom i ostavite da odmara pola sata.

Ponovite postupak, razvlačeći tijesto na debljinu od pola centimetra. Ponovo premažite drugom trećinom sala, ispreklapajte i ostavite da odmara još pola sata.

Ponovite postupak još jednom s preostalim salom. Nakon trećeg odmora, tijesto je spremno za finalnu obradu.

Razvucite tijesto pažljivo na debljinu malo manju od jednog centimetra. Isecite toplim nožem na kvadrate ili pravougaonike. Na svaki komad stavite pekmez od kajsija, preklopite kao knjigu ili oblikujte kiflice, trouglove ili srca. Poređajte salčiće na pleh, ostavljajući razmak između njih jer će rasti tokom pečenja.

Pecite salčiće u zagrijanoj pećnici na 180 – 200 stepeni (bez ventilatora) oko 20 minuta, dok ne postanu zlatno smeđi.

Ispečene salčiće pospite prah šećerom pomiješanim s vanil šećerom.

Savjeti za najbolji rezultat:

  • Tijesto možete pripremiti i dan ranije, ostaviti ga da odmara u hladnom prostoru preko noći, a sutradan oblikovati i peći salčiće.
  • Za najbolje rezultate, prilikom razvlačenja tijesta koristite topao nož kako bi se tijesto bolje listalo.
  • Eksperimentirajte s različitim vrstama domaćeg pekmeza kako biste pronašli omiljeni ukus.

Salčići su pravi užitak za sve ljubitelje tradicionalnih kolača. Iako priprema zahtijeva malo više vremena i pažnje, rezultat je neodoljiv – nježne, hrskave i mirisne kiflice koje će vas vratiti u detinjstvo i probuditi uspomene na stare recepte iz bakine kuhinje. Probajte ovaj recept i uživajte u svakom zalogaju!

Oglasi - Advertisement