Oglasi - Advertisement

Vrtoglavica i promene pritiska su upozoravajući znaci za vaše zdravlje

Doktor Nebojša Tasić, kardiolog, gostujući na televiziji Prva u emisiji “Jutro”, govorio je o uticaju promena temperature na zdravlje.

Oglasi - Advertisement

Stanovnici Srbije ovih dana doživljavaju simptome kao što su malaksalost, nedostatak energije, glavobolje, vrtoglavice i promene pritiska. Ovi simptomi, često povezani sa sindromom prolećnog umora, mogu biti posebno opasni za kardiovaskularne bolesnike i osobe sa hipertenzijom zbog naglih promena vremena.

Meteoropati, hronični i psihički bolesnici posebno osećaju uticaj ovih promena, koje pogađaju čak i zdrave ljude. Nakon nedavnog zahlađenja i snega, očekuje se toplije vreme, ali i ponovni povratak snega. Takve promene temperature i vremenskih uslova mogu dovesti do zdravstvenih problema kod svih ljudi, naročito onih sa hroničnim oboljenjima.

Profesor Tasić, pomoćnik direktora Instituta za kardiovaskularne bolesti “Dedinje” i predsednik Udruženja centara za hipertenziju, prevenciju infarkta i šloga (HISPA), istakao je da ekstremne promene u vremenu mogu značajno uticati na hronične bolesnike. To se može manifestovati kao povišenje ili pad krvnog pritiska i loše opšte stanje.

Napominje da su reakcije na vreme individualne, ali meteoropati i ljudi osetljivi na promene vremena danas su češći zbog izrazitijih klimatskih promena. S obzirom na rani prolećni umor iako je još uvek zima po kalendaru, važno je biti oprezan, posebno starije osobe sa varijabilnim pritiskom i izraženim tegobama. On savetuje da se u slučaju pogoršanja zdravstvenog stanja pacijenti jave svom lekaru, ističući da samoinicijativna promena terapije može biti opasna.

Oglasi - Advertisement