Oglasi - Advertisement

Lovorov list, često poznat kao ključan začin u kuhinji, ima i neočekivane prednosti u kupatilu, posebno kada je u pitanju pranje veša. Nekoliko komada lovorovog lista može biti korisno za očuvanje i obnavljanje boja na obojenoj odjeći.

Iako nije poznato da lovorov list mijenja miris ili mekoću odjeće, njegov efekat na očuvanje boja je impresivan. Lovorov list možete staviti direktno u mašinu za veš, ali za bolji efekat preporučuje se da ih prvo stavite u lavor s vodom i prokuvate.

Oglasi - Advertisement

Nakon što se voda sa lovorovim listovima malo ohladi, potopite u nju obojenu odjeću na 20-30 minuta, a zatim je ostavite da odstoji nekoliko sati. Povremeno promiješajte odjeću rukom. Nakon toga, odjeću iscedite i operite na uobičajen način.

Osim lovorovog lista, postoje i druge metode za očuvanje boje veša. Na primjer, dodavanje dve kašike soli u mašinu za veš može pomoći u uklanjanju mrlja i očuvanju svijetle boje zavjesa i stolnjaka. Slično, biber se može koristiti da spriječi blijedenje boja u mašini za veš.

Za ljubitelje crne i tamne odjeće, kafa ili čaj mogu se koristiti kao prirodne boje za održavanje intenzivnosti boje. Dodavanje četvrtine šolje jakog čaja ili kafe u odjeljak za pranje pomoći će u očuvanju duboke crne boje.

Ovi prirodni i ekološki trikovi su stari, ali efikasni načini očuvanja boje odjeće, važni za održavanje kvaliteta veša.

Oglasi - Advertisement