Oglasi - Advertisement

Proleće je idealno doba za sejanje kadife, cveta koji svojom lepotom i raznolikošću boja može obogatiti svaki vrt. Ovaj cvet, poznat i kao somotski cvet, svoje korene vuče iz Meksika i već decenijama je popularan u našim krajevima.

Lepota Kadife u Raznim Bojama

  • Vreme Cvetanja: Od juna do novembra, kadifa će svojim sitnim glavicama u žutim, narandžastim, crvenim i šarenim bojama krasiti vašu baštu.
  • Intenzivan Miris: Iako miris kadife nije preterano prijatan, nije ni neprijatan za ljudska čula.

Kadifa u Narodnoj Medicini

Interesantno je da se kadifa koristi i u narodnoj medicini. Čaj od kadife može poslužiti kao prirodni preparat za uklanjanje mioma na materici.

Oglasi - Advertisement

Vrste Kadife i Njena Upotreba

  • Niske i Visoke Kadife: Niske vrste su idealne za balkone i uređenje bašta, dok se visoke vrste koriste u cvećarstvu za pravljenje buketa.
  • Uslovi Uzgoja: Kadifa uspeva u skoro svim uslovima, potrebno joj je sunce i redovno zalivanje.

Samorazmnožavanje Kadife

Kadifa poseduje osobinu samorazmnožavanja. Ako ste je već imali u bašti, možete očekivati da će se sama pojaviti narednog proleća.

Zahvalnost u Uzgoju

  • Jednostavna Nega: Osim redovnog zalivanja i uklanjanja prezrelih cvetova, kadifa ne zahteva posebnu negu.
  • Neprijatelji: Jedini neprijatelj kadife u fazi razvoja je puž, pa je potrebno zaštiti cvetove od ovih napasnika.

Prirodni Insekticid

  • Zaštita Usjeva: Kadifa služi kao prirodni insekticid protiv krompirove i kukuruzne zlatice, pa se često sadi uz krompir ili kukuruz.

Kadifa nije samo lepa i šarena biljka, već ima i brojne korisne osobine, kako u baštovanstvu, tako i u narodnoj medicini. Njen jednostavan uzgoj i otpornost čine je idealnom biljkom za svakog vrtlara, od početnika do iskusnih.

Oglasi - Advertisement