Diagnoza lupusa predstavlja izazov zbog složenosti simptoma, koji se često poklapaju s onima drugih oboljenja. Simptomi variraju od osobe do osobe, utičući na različite organe, što lupus čini teškim za identifikaciju. Ova bolest se često javlja kod mladih žena.

Simptomi lupusa su raznovrsni i mogu se razlikovati kod svake osobe. Na primjer, kod nekih žena lupus može izazvati oticanje koljena i povišenu temperaturu, dok druge mogu iskusiti neprestan umor ili probleme sa bubrezima. Neki pacijenti mogu doživeti crvenilo kože, dok kod drugih to nije prisutno. Simptomi se mogu mijenjati i pojavljivati u različitim periodima.

Jedan od najučestalijih simptoma lupusa je bol u zglobovima i mišićima, koji obično pogađa obje strane tijela i manifestuje se simetrično. Najčešće su pogođeni zglobovi ruku, prstiju i koljena. Zglobovi su često topli na dodir i vidljivo upaljeni.

Povišena tjelesna temperatura, često iznad 37,8°C, je još jedan uobičajen simptom lupusa. Može biti uzrokovana upalama ili infekcijama.

Crvenilo kože se može pojaviti bilo gdje na tijelu, posebno na sunčanim dijelovima poput lica, ruku i šaka. Tipično za lupus je crvenilo na licu u obliku leptira, koje zahvata obraze i nos.

Umor je simptom koji pogađa oko 90% osoba oboljelih od lupusa. Karakteristično za ovaj umor je da se ne smanjuje ni nakon odmora ili spavanja.

Oticanje može biti prisutno na prstima, nogama ili licu, uzrokovano upalnim procesima ili renalnim problemima, koji su česti kod pacijenata s lupusom.

Oglasi - Advertisement