Krtice su sisari koji se hrane insektima i imaju sposobnost efikasnog kopanja zahvaljujući svojim oštrim kandžama u obliku lopate. Žive u podzemnim tunelima, koje obično buše 20 do 50 centimetara ispod površine, s dužinom tunela do 1 kilometar. Podzemne hodnike koriste za kretanje i lov, a imaju i posebne komore za spavanje i skladištenje hrane.

Problemi u bašti:
Iako su krtice korisne jer jedu štetnike poput gusjenica i puževa i prirodno provjetravaju tlo, njihova aktivnost može nanijeti štetu vrtovima. Kopanjem tunela mogu oštetiti korijenje biljaka što dovodi do njihovog uginuća, a humci koje stvaraju mogu biti estetski neugledni i otežavaju košenje trave.

Zakonska zaštita:
Krtice su zaštićene zakonom u mnogim područjima, što znači da je njihovo hvatanje i ubijanje bez odobrenja ilegalno.

Aktivnost:
Krtice ne hiberniraju, ali zimsku hladnoću preživljavaju usporavanjem svog metabolizma. Ako je zima blaga, nastavljaju kopati u potrazi za hranom, što može rezultirati pojavom novih humaka na površini.

Kako se riješiti krtica?
Efikasne metode za odvraćanje krtica uključuju korištenje vibracija i zvukova koje proizvode posebni uređaji dostupni u trgovinama. Ovi uređaji iritiraju krtice do te mjere da napuste područje.

Domaći repelenti:
Koktel od surutke i mlaćenice: Ova smjesa se pokazala kao efikasan repelent. Pomiješajte surutku i mlaćenicu u omjeru 3:1 i sipajte u krtičnjake.
Upotreba buke: Staklene boce ili aluminijske limenke postavljene na kolce mogu stvarati zvukove koji odbijaju krtice kada ih vjetar pokreće.
Prirodni repelenti: Komadi ribe, limun, bijeli luk, ili dlake domaćih ljubimaca zakopani u humcima mogu efikasno natjerati krtice da se premjeste.
Primjenom ovih metoda možete smanjiti broj krtica u vašem vrtu bez narušavanja njihovog prirodnog staništa ili kršenja zakona koji ih štiti.

Oglasi - Advertisement