Za danas jedna prava krimi priča koja se može poistovjeti sa najboljim pričama od Agate Kristi, koja je svjetsku slavu stekla bestselerima o intrigama bogatih, kao i misterioznim ubistvima koja su se rješavala i po par godina. Danas vam donosimo jednu takvu sličnu priču, ali koja nam dolazi iz bivše Jugoslavije, i koja ni dan danas nije razjašnjena do kraja, a što je najgore iza cijele priče stoji jedna starija gospođa. Ana Draksin je ime jedne žene koja nikome ništa danas ne znači, poznata Banatska vještica ovih dana bi proslavila tačno svoj 100 i rođendan, a bila je itekako poznata po svojoj zloj naravi, koja ju je činila itekako posebnom. Baba Ajnuka je prema nekim podatcima ubila najmanje 50 do 150 ljudi i to sa svojim jako inteligentnim i posebnim načinom kojim je djelovala. 

Vjerovali ili ne, ona kada je uhvaćena imala je čak 90 godina, i bila je osuđena na 15 godina zatvora, puštena je nakon 8 godina i umrla u svojoj 104 oj godini života. Prema drugoj nezvaničnoj verziji iz zatvora su je pustili njemački okupatori 1941 godine, i umrla je u svojoj kući isto u 104 oj godini života. Sa 20 godina je izgubila nevinost sa Austrijskim oficirom koji ju je zarazio sifilisom, povukla se u osamu nakon toga. Krenula je sa izučavanjem alternativne medicine, a po noći je mjesečarila što je u to doba bila osobina žena koje vračaju.

Ona je prodavala “bajanu vodicu”, a glavni sastojci su bili arsen, mišomor, tatula i neki drugi sastojci. Kada bi došli kod nje, uvijek bi pitala koliko je veliki problem, da bi znala dozirati otrov. Svoje usluge je naplaćivala od 2 do 5 hiljada dinara, što je otprilike isto kao i u eurima u današnjoj protuvrijednosti.

Preporuke