Svjedoci smo da se u ovoj godini izdešavalo mnogo loših stvari i svega toga da bismo najradije ovu godinu što prije zaboravili i preskočili.

Te stvari su uglanvom bile razne vremenske nepogode, pa smo imali veliki broj zemljtoresa u proteklih godinu dana na našem prostoru, a vjerovatno se svi sjećate onoga kada smo imali onaj strašni zemljotres koji je u januaru pogodio Albaniju i u kojem je veliki broj ljudi izgubilo svoje živote.

Nedugo nakon toga zemljotresi su se nastavili dešavati u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

U maju mjesecu smo imali razorni zemljotres koji je pogodio hrvatsku prestonicu Zagreb koji je bio jačine oko 6,4 stepena po Richteru usljed kojeg je uništen veći dio centra Zagreba.

Međutim u današnjem članku nećemo pričati o zemljotresima, nego o vulkanima, koji su isto tako jedan od velikih problema u svijetu.

Svjesni smo toga da je vulkan može da miruje i stotinama godina, ali sve do jednom dok ne eksplodira i raznese sve pred sobom.

Danas idemo do Islanda, koji je poznat kao zemlja vulkana, a tamo nas ne očekuju nimalo dobre vijesti.

Prema prvim informacijama njihov najveći vulkan Grimsvotn bi uskoro mogao da eruptira.

Posljednji put se do desilo 2011. godine kada je pepeo koji je on izbacio išao u visinu i do 20 kilomatara i zbog toga je zaustavio cijeli vazdušni saobraćaj u toj zemlji.
Međutim, prije nekoliko dana primjećena je aktivnost lomljenja leda i aktivnost lave unutar samog vulkana.

Da podsjetimo, ovaj vulkan nalazi se ispod ledenog štita, prema posljednjim podacima i prema statistici on je u posljednjih 600 godina eruptirao ukupno 65 puta, što je najaktivniji vulkan na svijetu.

Iako se očekuje da će se erupcija desiti, ipak se svi nadaju da se neće ponoviti ona iz 2011. godine.

Koji je vaš komentar na ovo?

Preporuke