Piće koje je definitivno najpoznatije na cijelom svijetu je kava. Bez nje jednostavno nema života u većem dijelu svijeta, i omiljeni je jutarnji napitak u cijelom svijetu. Ustajemo rano iz kreveta, popijemo je u kuhinji, sredimo se, kupamo se i otpijemo svoj prvi gutljaj kave nakon čega tek tada počinjemo otvarati oči. Ovo je piće s razlogom najpoznatije na svijetu, i definitivno da ga baš svi jako vole. Zbog čega je rano pijenje loše za žene? danas vam donosimo odgovor i na to pitanje.
Nakon provedenih studija pokazalo se da kava na prazan želudac, posebno kod žena, ima loš zdravstveni učinak. Zbog prirodnog biološkog ritma, razina kortizola u tijelu je najviša ujutro kada se probudimo, a najniža navečer kada idemo spavati. Pijenje kave rano ujutro razgrađuje hormone u tijelu i narušava cirkadijanski ritam. Uz to, kortizol loše utječe na ovulaciju, hormonalnu ravnotežu i kilograme.

Konzumiranje kofeina kada je razina kortizola najviša potiče pojačano lučenje ovog jako bitnog hormona. Iako još nije objašnjeno zašto se to događa, vjerujemo da kava ima utjecaj na određene minerale i vitamine u vašem tijelu – zaključuje dr. Rozenblum.

Kafa, kava ili kahva je kuhano piće karakteristične arome i okusa, koje se priprema od pečenih zrna kave, koja su sjeme iz bobica biljke Coffea. Biljke kave uzgajaju se u preko 70 zemalja, prvenstveno u ekvatorijalnim regijama Amerike, Južne Azije, Indije i Afrike.

Dvije najčešće uzgajane vrste za kojima je velika potražnja su arabica, i manje sofisticirane, ali jače i izdržljivije. Potonja vrsta otporna je na sve klimatske uslove, Hemileia vastatrix, iako ima gorak okus. Kad zrije, zrna kave se beru, prerađuju i suše. 

Preporuke