Jedna američka policija zaustavila se dok je vozio jedan vozač, koji je bio mrtav pijan, a pokušao je prikriti miris alkohola ubrizgavajući dezodorans u usta. Tu ni žvake, ali ni dezodorans jednostavno nije mogao nikako da pomogne, s obzirom na količinu alkohola kojeg je imao u sebi. Efren Mensia-Ramires (Efren Mencia-Ramirez, 49) zaustavljen je u okrugu Spartanburg u subotu navečer nakon što su ga službenici primijetili kako vozi prebrzo i krivuda na cesti, znali su da nešto nije u redu sa njim, ili mu je pozlilo ili je mrtav pijan. No, kad su se približavali vozilu, primijetili su da vozač radi nešto prilično neobično.

Prema policijskom izvješću, Ramires je razrezao Axe dezodorans i nasuo u usta kako bi prikrio miris alkohola. Ali to nije uspjelo, a isplatilo mu se i tako što je na suvozačkom sjedalu imao 12 limenki piva, od kojih je 11 bilo otvoreno. Imao je dvostruko više količine alkohola u krvi od dopuštenih u Sjevernoj Karolini (dozvoljeno 0,08) i nije imao vozačku dozvolu sa sobom.

Često se, u odnosu na kontrolirano pijenje, preporučuje ograničenje. Tako se za muškarce preporučuju tri pića dnevno, a za žene dva pića koja sadrže 8-10 g svako (u prosjeku bi to bilo 2,5 dcl piva, 1 dcl vina ili 0,2 dcl alkoholnih pića). Ova vrijednost odgovara 0,1 promila alkohola u krvi.

Oko 10% konzumiranog alkohola apsorbira se iz stomaka, a ostatak iz tankog crijeva. Najveća koncentracija alkohola u krvi postiže se između 30 i 90 minuta, obično između 45 i 60 minuta, ovisno o tome uzima li se alkohol s hranom ili na prazan stomak, a brzina pijenja utječe i na brzinu koncentracije u krvi. 

Preporuke