Ova tema je ovih dana aktuelna zbog nemilog događaja u Senti , gdje su dva psa koja su bila u vlasništvu porodice na smrt izujedali dječaka od 4 godine. Procedura sa psima koji ujedu vlasnka je takva da se psi po hitnom postupku moraju uspavati odnosno eutanazirati, Kako se u medijama špekulra dijete su napali argentinska doga i rotvajler , koji su oboje bili porodični ljubimci.

 

 

Ipak ma koliko mi voljeli životinje nije rijetkost da psi napadnu svoje vlasnike, ili članove porodica sa kojima žive, a u prilog tome nam govore i neki slučajevi iz Srbije , kao na primjer onaj iz Pančeva od prije dvije godine kada je američki taford usmrtio Radojku Munjeran (66) u dvorištu porodične kuće,a ona je bila majka vlasnika tog psa. I to je samo jedan u nizu slučajeva iz tog razloga smo upitali struku , zašto se takve stvari dešavaju , da li postoji neki validan razlog i opravdanje.

 

“Imao sam sličan slučaj sa biglom na Novom Beogradu…” počeo je priču Marko , beogradski veterinar. On navodi da su u tom slučaju vlasnici bili previše mekani prema psu , pa je dobio sve što je htio i na taj je način on postao vođa čopora i u prvom trenutku kada su vlasnici uradili nešto što njemu ne odgovara o ih je napao. Vlasnicu je izujedao po licu, čak i usnama, a i vlasnika je poprilično dohvatio , oni su se tada zaključali u sobu i pozvali veterinara. Kada je on došao pas je i njega napao , i dobro ga izgrizao za abdomen. Veterinar naglašava da su psi životinje sa primarnim nagonima i da ih je neophodno dresirati. Ne smije se biti potpuno mekan i popustljiv i psu dozvoliti da on postane gazda.

Veterinar je takođe naveo da psi vlasnike mogu napasti iz revolta, i on pretpostavlja da je ovo  Senti bio baš takav slučaj , on pretpostavlja da je dijete uradilo nešto što je rotvajlera izrevoltiralo pa je napao dječaka , a doga koja inače nije agresivne prirode se povela za njim i pridružila napdu. Stoga on naglašava da je neophodno da roditelji rade sa djecom i psima skupa , da pse uče na djecu , ali da je primarno i obavezno dresiranje pasa. Jer oni vlasnički psi koji pokažu agresju prema vlasniku u pravilu se odmah uspavaju i za njih nema više života , stoga oprezno sa ljubimcima.