Esma Redžepova je bila veoma cenjena romska muzičarka i humanitarna radnica, koja je dva puta bila nominovana za Nobelovu nagradu. Bila je moćna i uticajna ličnost u svojoj zajednici, a njen rad je pomogao da se poboljšaju životi mnogih ljudi.

Esma Redžepova je bila popularna pevačica poznata kao “kraljica romske muzike”. Bila je i veliki dobrotvor, a usvojila je 48 djece, od kojih su svi bili dječaci osim jedne djevojčice. Na pitanje zašto usvaja samo mušku djecu, objasnila je da im želi pomoći da imaju bolji život i da im pruži prilike koje inače ne bi imali.

„Pa, ima tu logike. Da smo usvajali i žensku decu, kad odrastu, pošto nisu ni u kakvom krvnom srodstvu, moglo bi do svačega da dođe. Znate na šta mislim. Nama to nije bilo potrebno jer mi smo kao ansambl tada stalno bili van Beograda, pa ko bi onda o tome vodio računa?”, dodala je ona tad, prenosi „Hello“.Esma i Stevo su svoje živote posvetili muzici, ali kada su poželeli da postanu roditelji shvatili su da su prestari za to. Nisu uspjeli da postanu biološki roditelji, ali su usvojili čak 48 djece.

„To nije bilo samo reda radi. Svoj toj deci prenosili smo ljubav prema muzici, prema pesmi… Želeli smo da im budemo kao majka i otac, pravi roditelji. Stevo je satima vežbao sa njima, a onda je došao na ideju da osnuje ansambl ‘Teodosijevski’. Kako je koje od dece odrastalo, tako je napuštalo ansambl. Zasnovalo bi svoju porodicu, a na njegovo mesto došao bi sledeći usvojeni dečak. Danas su svi materijalno obezbeđeni. Ja sam zbog toga vrlo srećna jer njima ulica, kao mnogim drugim Romima, nije postala dom“, kazala je pevačica svojevremeno.

Oglasi - Advertisement

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here