Menopauza je prirodni fenomen kroz koji prolazi svaka žena kad dosegne određenu dob, i to je sasvim normalna stvar, a uglavnom je između 35 i 50 godina. Evo nekoliko simptoma koji ukazuju na njegov početak: Prvo što imate problema sa spavanjem. Žene u menopauzi mogu patiti od nesanice jer ne mogu spavati zbog vrućine. Uz opskrbu tijela estrogenom, čak i opskrba progesteronom opada tijekom menopauze. Naglo postaju depresivne, tokom cijelog dana. 

Osjećaj anksioznosti, razdraženosti i depresije može prevladati ženu koja prolazi kroz menopauzu. Anksioznost i osjećaj gubitka emocionalne stabilnosti uobičajeni su simptomi. Zbog hormonalne neravnoteže, udovi se polako nabreknu i počinju jako da bole, što je normalna pojava. Međutim, ako bol postane učestalija i nepodnošljiva, trebali biste posjetiti svog liječnika.Nepravilan ciklus prvi je i najčešći simptom menopauze. Rezultat je nestabilnosti hormona vašeg tijela, koji djeluju do kraja vaše plodnosti. Topli, a ponekad čak i hladni napadi crvenila iznenada se pojave i uzrokuju crvenilo na licu. To je sve zbog pada estrogena.

Promjene raspoloženja su vrlo česte i mnoge žene postaju depresivne. Kosti postaju isuviše slabe i opore. Do osiromašenja kostiju dolazi jer hormon estrogen utječe na čvrstoću kostiju, a zbog menopauze, ovaj hormon prestaje izlučivati.

Simptomi uključuju: neredovita razdoblja mjesečnice, gubitak punoće dojke, – jako suha koža, noćno znojenje, suhoća intimnog područja. To su prirodne pojave i ne morate se brinuti zbog toga, važno je samo da znate kako prepoznati što se događa s vašim tijelom.

Preporuke