Kao što i sami svjedočimo svakoga dana , situacija sa pndemijom COVID-19 ne jenjava , zapravoje iz dana u dan sve gora , a svi smo je na neki način neozbiljno shvatili kada se pojavila prošle godine u Wuhanu i Kini i sv je to bio neki daleki smiješno virus , koji zasigurno ne može doći do nas , međutim došao je i u roku od 30 dana je poharao cijelu Evropu , u nekim je zemljama bio pravi pakao , poput Italije koja je prošla najcrnji i najgori scenraio , međutim veoma sličan je bio i u drugim zemljama u Evropi. A neke s zemlje od proljeća prošle godine pa sve do danas ostale zatvorene i na taj način čuvaju svoje građane od ove pošasti.

Srbija je uvela nove mjere , te mjere podrazumijevaju da je zatvoreno sve osim prodavnica prehrambenih namirnica , apoteka , benzinskih pumpi , a kretati se mogu samo oni koji imaju dozvolu za kretanje zbog posla koji obavljaju. A osim toga u Srbiji je i vakcinacija u punom jeku , uz završetak i revakcinacije , ali crne brojke i dalje rastu, sve je veći broj oboljelih i umrlih bez obzira na sav trud  mjere koje se poduzimaju. Ovih dana su iste mjere planirane da se uvedu i u susjednu Bosnu i Hercegovin , jer nkon godinu dana ni kod njih se situacija nije nista popravila , Balkan postaje crvena zona evrope i vjeruje se da je bez lockdowna nemoguće zaustaviiti eskalaciju ovog problema.

 

 

Sinoć se na svom instagram prifilu oglaso predsjednik Aleksandar Vučić , koji je objavio da se nakon njegovog sina DAnila u veoma teškoj zdravstvenoj situaciji nalazi i njegov brat . Naime njegov brat je dobio obostranu upalu pluća izazvanu upravo ovim virusom, NJegovo se zdrvavstveno stanje pogoršalo i on je sada na neinvazivnoj potpori kiseonkom, a ljekari se bore da ne dođe do daljeg pogoršanja , jer ipak je on mlađa osoba i trebalo bi da se njegov imuni sistem jače bori protiv ovog virusa. Predsjednik Alwksandar VUčić je naglasio da je zabrinut , ali da se neće predati te da će bit u borbi sa svojim bratom rame uz rame  sve do kraja.