Srbija je danas bila zatečena vestima o uznemirujućim događajima na Kosovu, zbog kojih su najviša vojna vlast u zemlji i predsednik Aleksandar Vučić preduzeli brzu akciju. On je kao odgovor potpisao dokument kojim se jedinice Vojske Srbije stavljaju u stanje pripravnosti i najavio da će se obratiti naciji u 19 časova. Vest je izazvala šok širom Srbije, jer je situacija na Kosovu i dalje veoma nestabilna i neizvesna. Ovaj najnoviji razvoj događaja sigurno će još više podići tenzije, jer se srpska vlada priprema za svaku potencijalnu pretnju po svoju nacionalnu bezbednost. Vučićev potez odražava težinu situacije i naglašava važnost tekućeg sukoba na Kosovu. Ostaje da se vidi kako će se situacija odvijati, ali jedno je jasno – Srbija je u stanju pripravnosti, a svet gleda.

Rukovodstvo Srbije nedavno je sazvalo hitne sastanke kako bi se pozabavilo najnovijim dešavanjima u odnosima sa Kosovom i Metohijom. Agresivne i nasilne akcije koje su snage predvođene Aljbinom Kurtijem izvele nad srpskim stanovništvom nisu ignorisane, a predsednik zemlje Aleksandar Vučić je brzo reagovao zahtevom za pomoć NATO trupa. Nakon razornog nasilja nad srpskim stanovništvom u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, Vučić je napravio detaljan plan i strategiju za rešavanje ovog problema. Nedavno je održao govor pred velikom auditorijumom od preko 200.000 ljudi. Građani su se okupili u Narodnoj skupštini u Beogradu, gde je Vučić svoje obraćanje započeo zahvalnošću i minutom ćutanja odajući počast deci koja su izgubila živote u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar”.

Danas smo se okupili iz ozbiljnog razloga, koji se više ne može zanemariti. Kriza je toliko ozbiljna da zahtijeva hitnu pažnju i akciju. Nakon ovog skupa održat će se sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost i moram priznati da sam duboko zabrinut u kojem smjeru stvari idu. Ono što nam je potrebno u ovom trenutku je solidarnost i jedinstvo i želim da izrazim svoju srdačnu zahvalnost svima vama na vašoj nepokolebljivoj odlučnosti i podršci da ste danas prisutni ovdje. Predsednik je, kako je govorio, izrazio da su ga preplavile emocije dok su zajedno stajali na kiši na mitingu “Srbija nade”. Događaj je uveličalo nekoliko zapaženih ličnosti među kojima su Milorad Dodik, Ivica Dačić, Peter Sijart i Sabina Ševo Juković, koji su svi održali govore.

Oglasi - Advertisement

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here