Aleksandar Vučić predsjednik Srbije, je rekao da bi ograničenje izvoza vakcina iz EU, moglo da ugrozi sam proces vakcinisanja u Srbiji. Aleksandar je mišljenja da ovi planovi koje je predložila EU su mnogo grozni, te rekao kako je Srbija već za doze platila, pa i dogovorila tranše.

Ostao je iznenađen time i nije mu jasno kako su mogli da uklone njega koji je već to platio i ima čak dogovoren i dan isporuke. Fajnenšel tajms je otkrio da je Brisel dao prijedlog diskrecione blokade izboza vakcina, u neke treće zemlje, ili čak i one koju nude vakcinaciju za turiste. Također na listi su i oni koji uvoze vakcine iz bole, ali ništa ne šalju nazad.Predsjednik Srbije je također mišljenja da ukolikone bude nikakvih zastoja sa pošiljkom Fjezer vakcina i bude li došao oko milion doza, da će se u Srbiji vakcinisati oko 2,2 miliona ljudi što je po računici 37% potpuno vakcinisanih do kraja aprila, kako kaže on će se boriti do samog kraja da se to isppuni.

Oni su objavili preko aplikacija da se mogu prijaviti i doći čak i stranci iz drugih susjednih država, da prime vakcinu u Srbiji, pa je tako pretprošlog vikenda nahrliolo jako mnogo građana iz Bosne i Hercegovine, Makedonije i Hrvatske, da bi primili vakcinu. Srbija je jedna odonih koji su čak započele imunizaciju azila u među migrantskim kampovima, ali je isto tako vakcinisala i skoro 4.000 zdravstvenih radnika u Bosni iHercegovini.

Ono što je isto tako izjavio je to da odbacuje kritiku da se tu radi o vakcinaciji turizma, pa je takoo rekao kako oni samo vakcine daju besplatno svima, da treba biti od pomoći svimostalima da se treba međusobno pomagati. Aleksandar Vučić takošer planira dvije nove fabrike i tako daće Srbija da bude neovisna od uvoza, imati će zajedničko ulaganje za Kinu, i da će otvorenje biti u oktobru.