Marija M. (32) iz Teksasa je radnica jednog restorana koji se nalazi tik uz ulicu, a kao radnica je uvijek do sada bila na dobrom glasu kod mušterija.

Mada se ona nije baš pretjerano dobro slagala sa svojim šefom, vlasnikom restorana, mušterije su je stalno hvalile i njima je bilo drago što ih uslužuje jedna tako dobra, strpljiva, uviđajna i nadasve srdačna osoba.

Zato je njen vlasnik riješio da je testira. On se skoro mjesec dana nije uopšte pojavljivao u restoranu, javio je da je na bolovanju. Maskirao se, našao neku ofucanu poderanu garderobu, lažnu bradu, nije se okupao u inat par dana, jer je cilj bio da glumi beskućnika. I tako je sa prljavom kapom na glavi i sunčanicama na očima došao u restoran kako bi testirao kako to Marija uslužuje goste.

Sada pitanje za vas – kako biste vi postupili da ste na Marijinom mjestu i vidite da u restoran ulazi osoba za koju ste sigurni da nema novca da plati obrok? Ona je prišla “beskućniku” i predstavila mu se:

“Dobar dan. Moje ime je Marija, ako vam nešto treba slobodno me obavijestite”. Prerušeni vlasnik je uočio da ga ostali radnici nisu uopšte ni primjetili niti su obraćali pažnju na njega.

Prethodno je vlasnik uveo jedno jasno pravilo – ukoliko mušterija napusti objekat a nije platio račun, radnik je dužan nadoknaditi to iz vlastitog džepa. Mariji to uopšte nije bio problem, te je ona tom “beskućniku”, bez sekunde premišljanja platita obrok, uz napomenu da može da odabere šta god poželi sa jelovnika.

Kada je prerušeni gazda završio sa obrokom ostavio je pored računa 100 dolara uz kraktu poruku: “Draga Marija. Imaš moje duboko poštovanje jer vidim da poštuješ ljude. Vidi se to na tvom pristupu drugim ljudima. Pronašla si ključ svoje sreće, tvoja dobra djela će te usmjeriti da budeš okružena ljudima koji te čine sretnom.”

Poruka je ostavila Mariju u suzama, a mada nikada nije saznala da je to zapravo bio njen šef koji se samo prerušio sutradan je bila unaprijeđena i dobila je bonus na platu.

Preporuke