Svjesni smo toga da je u posljednje vrijeme došlo do velike ekspanzije interneta a uporedo sa tim i društvenih mreža.

Sliejdom toga došlo je do pojave da svako može da postavlja razne stvari na društvene mreže, da komentariše svakakve stvari i to je nešto što je postala svakodnevnica.

Međutim, jako malo komenatara koji vrijeđaju neku durgu osobu ili su rasistički ili šovinstički bude kažnjeno i uklonjeno od strane društvenih mreža, tako da su ljudi toga svjesni i samo nastavljaju u istom svom maniru.

Ipak, povodom ovoga se nedavno obratila ministrica kulture Hrvatske NIna Obuljen Koržinek koja je izjavila kako će uskoro da bude uveden Zakon o nedopuštenom ponašanju na internetu, koji će da bude na snazi u cijeloj Hrvatskoj.
Šta je u pitanju?

Naime, takav zakon već postoji, ali će da bude uvedena novina i jedna stavka  gdje će se kažnjavati za svaki negativan komentar, uvredu ili neko nasilno ponašanje na društvenim mrežama ili internetu uopšte.
Kazne će da budu većini slučajeva novčane ali će da bude i kazni koji će da budu zatvorske, a kako možemo da i očekujemo profil korisnika koji je povrijedio zakon će da bude izbrisan.

Na ovu temu je došlo zato što je u proteklih nekoliko mjeseci došlo do pojave velikog broja negativnih komentara koji su upućeni na rad Vlade, ali isto tako i upućeni državi.

Povod za sve to može da bude i korona virus gdje građani još uvijek tvrdoglavo tvrde kako je to laž i dovode u pitanje ispravnost mjera koje su donesene.

Naravno, svako ima pravo da se ne slaže sa nekim stvarima, ali to svoje neslaganje da se iznosi kroz uvrede, psovke i druge stvari mora da bude kažnjivo.

Ukoliko bi ovaj Zakon prošao u Hrvatskoj mogli bismo očekivati da će isti zakon da bude donesen i u drugim zemljaam regije, a pored vlasnika profila koji donose takve komentare, bit će optuženi i vlasnici stranica na kojima bi se mogli da nađu takvi komentari, naravno ukoliko ti komentari ne budu obrisani od strane administratora.

U svijetu ovaj zakon već odavno postoji, pa naprimjer u azijskim zemljama za negativno komenatrisanje možete da dobijete kaznu progonstva iz zemlje ili u kranjim slučajevima i smrt.

Vaš komentar?

Preporuke