Biti umjetnik u našem regionu, uspjeh ili neuspjeh, često znači financijsku borbu i neizvjesnu budućnost. Tako je i u bivšoj Jugoslaviji, koja je još uvijek dobro vodila računa o umjetnicima, posebno glumcima, a danas je situacija još gora. Izvođenje “Hleba” je kao rudar sa sedam kora. Živka Matić je srpska glumica poznata po ulogama u TV serijama “Ljubav na seoski vačin” i “Građani sela Luga”.

 

Impresionirana svojim filmskim i pozorišnim ulogama, nažalost preminula je 1998. godine u siromaštvu i tami. Spomen obilježje na Živkinom nadgrobnom spomeniku i danas slama srca svima koji dođu jer ni danas, 26 godina nakon njene smrti, od njenog nadgrobnog spomenika nema ni traga. Ipak, izgradnja spomen ploče najavila je da bi legenda estrade na kraju trebala dobiti bistu.

 

 

Živka Matić rođena je 1923. godine u imućnoj porodici, ali je rano ostala siroče i usvojena od strane službenice banke. Ostala je upamćena po ulozi u TV seriji “Građani sela Luga”, za koju je nagrađena zajedno sa Batom Živojinovićem, ali je ostvarila i nekoliko drugih značajnih filmskih i televizijskih ostvarenja.

Oglasi - Advertisement

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here