Vaša menstruacija vam govori koliko ćete živjeti: Na ovo niste obraćali pažnju - Lifesytledom

Vaša menstruacija vam govori koliko ćete živjeti: Na ovo niste obraćali pažnju

Neka medicinska istraživanja su otkrila neke veoma interesantne podatke, a radi se o tome da žene koje su kasnije dobile svoju prvu menstruaciju imale i manje zdravstvenih problema tokom života, a i da su u menopauze ulazile mnogo kasnije od drugih žena, te su samim time bile i manje podložne nekim oboljenjima i ozbiljnim bolestima. Zato, ako primjetite da vam menstruacija kasni i više od sedam dana, to može da ukazuje na mnoge stvari.

 

Naravno da se prvo pomisli na trudnoću, ali ako niste imali redovne seksualne odnose, i ako znate sa sigurnošću da nije trudnoća, onda bi stres mogao da bude mogući uzročnik kašnjenja menstruacije, a ovo su još neki od mogućih uzročnika kašnjenja menstruacije:

Prije svega, kako napisasmo stres. Nije uopšte neobično da uslijed nekih stresnih situacija pojedinim ženama može da kasni menstruacija i po par sedmica. Zatim je tu kontracepcija i korištenje iste, jer hormonska zaštita od trudnoće može da napravi neke poremećaje u menstrualnim ciklusima, a postoje neke kontracepcije koje ciljano idu na to da žene nemaju redovnu menstruaciju i da bude period od dva mjeseca između dva ciklusa

Ukoliko imate bolesnu štitnu žlijezdu, koja ne funkcionira na način na koji bi trebala i to može da utiče na vaš menstrualni ciklus, a probleme sa štitnjačom imaju mnoge žene.

Prva menstruacija se kod djevojčica javlja obično u periodu oko 12 ili 13 godine, a neka istraživanja pokazuju da današnje djevojčice u pubertet ulaze čak i ranije, te da prekomjerna težina često zna biti uzrokom ulaska u rani pubertet. U prve dvije godine menstruacija često zna biti nepravilna, da bi se nakon toga ciklus stabilizirao i tada traje u prosjeku svakih 28 dana

.

Loading..

Categories: Najnovije,Savjeti,Zdravlje

Leave A Reply