Poslije svih članaka vezanih za crnu hroniku, skanadale, afere, korona virus i ostalo, vrijeme je da se malo osvrnemo i da one bitne članke, a to je svakako naše zdravlje. Ono što je kod nas jako poznato, jeste da više od 50% ljudi ide ljekaru samo kada je to prijeko potrebno, ili kada zagusti. Malo je onih koji idu
redovno na preglede i kontrole.

U posljednje vrijeme mnogo se priča o krvnim ugrušcima, jer je utvrđeno
da ih i korona virus iaiziva. Pa svakako da trebamo obratiti pažnju na krvne ugurške, jer oni čak mogu i da izazovu smrt. Nekoliko simptoma može da vam otkrije to da je krvni ugrušak pravi problem, a mi vam donosimo nekoliko. Ukoliko osjetite bilo koji od ovih simptoma, bilo bi dobro da se odmah javite svom ljekaru.
Ako ste odjednom shvatili da vam postaje jako teško da duboko udišete, to može biti simptom krvnog ugruška, ili poznatije plućna embolija.

Ako ponekad imate i neočekivane napade suhog kašlja, povećanu brzinu otkucaja srca i bol u vašim grudima, to bi isto tako moglo da znači da imate krvni ugrušak u plućima. Ono što nije isključeno jeste i to da čak možete i iskašljavati sluz, ponekad čak i krv. Ako primjetite crvene ili tamne tačke na vašoj kosi
koje se samo bez razloga pojave na nozi, mogu biti simptom krvnog ugruška na vašoj nozi.

Obično je potrebno imati nekoliko simptoma za ovu dijagnostiku, ali svakako nepogrešiv znak te bolesti koju možda imate jeste bol. Oni mogu da se zamjene grčem mišića. Ako ste odjednom primjetili da su vam noge ili članci otekli, i to može da bude upozoravajući simptom. Ako osjetite bol u grudima kada duboko dišete, i to bi također mogao da bude jedan od simptoma plućne embolije.