Pšenica (Pir, Shenulka, lat. Triticum) je biljni rod od kojeg se neke vrste uzgajaju širom svijeta, i jako je korisn a i hranjiva žitarica. Globalno gledano, to je najvažnija biljka žitarica koja se koristi za prehranu ljudi i druga je na ljestvici u ukupnoj proizvodnji žitarica odmah iza kukuruza; treća je riža. Korisna informacija, zar ne?Zrno pšenice glavni je prehrambeni proizvod koji se koristi za pravljenje brašna za kruh, kolače, tjesteninu i ostale stvari, kao i za fermentaciju kako bi se napravilo pivo, alkohol, votka i biogoriva. Ljuska koji se odvaja od brašna naziva se mekinje. Pšenica se sije na određenom području kao hrana za stoku, a slama se može koristiti i kao hrana za stoku ili kao građevinski materijal za krovište.

Tako je pšenica odbačena od nekih dijeta, kao što je – na primjer – paleo, i ostale dijete, i ne bi je trebali konzumirati osobe osjetljive na gluten. Danas vam donosimo jedan jako koristan rec ept od same pšenice. Isto tako, vrlo je zastupljena u mediteranskoj prehrani, za koju se zna da djeluje vrlo korisno za zdravlje.Izvrsno je za zdravlje crijeva, koji je izvor našeg imuniteta, potiče metabolizam te sadrži željezo, cink, selen kao i vitamin B, kao i ostale vitamine koji su doduše zastupljeni u manjoj količini. 

Evo šta vam treba za ovo jako korisno i ukusno jelo: 1 kg pšenice, 50 grama suhog grožđa, malo badema, 60 grama lješnjaka i 50 grama orašastih plodova. Pšenicu nakiseliti preko noći i sljedećeg dana polako kuhajte najmanje tri sata. Dodajte na kraju i žitarice iz samog recepta.

Kad osjetite glad, dodajte malo cimeta u ovu smjesu i gotova stvar.

Preporuke