Učiteljica u Osnovnoj školi u Kninu, navode roditelji, ponižavala je i vrijeđala učenike, a morali su čak i da joj čiste cipele!

Morali su da pišu izljeve ljubavi prema njoj, kako im je ona naređivala. Ako joj slučajno stanu na nogu tokom nošenja radnih listića, testa, ona ih pošalje po spuživcu da joj prebrišu cipele. Ja svoje dijete ne mogu da zamislim pred cijelim razredom kako njoj briše cipele, mislim da to uopšte nije korektno – rekla je jedna od ogorčenih majki kninskih učenika, Tamara Tomić.

Roditelji su se svim ustanovama žalili usmenim i pisanim putem. Sve je prijavljeno i Ministarstvu nauke i obrazovanja, a učiteljica je uzela bolovanje. Ministarstvo traži žurno očitovanje škole, dok je školska direktorka od Agencije za obrazovanje i odgoj zatražila po hitnom postupku stručan pedagoški nadzor, što im je obećano čim se učiteljica vrati na posao nakon bolovanja. Roditelji djece koja idu u kninsku školu, u međuvremenu čekaju na rješenje.

-Prvi dan škole mi je bio najgori, nisam znala ko će da ga dočeka, hoće li da bude zamjena, neka koja je već bila zaposlena tu ili će biti neka peta zato što su se već u prvom razredu četiri učiteljice promijenile – kaže Tamara. Navodi da je njeno dijete iz tog razloga i zamrzilo školu.

Dijete koje nije moglo dočekati da krene u školu, koje je znalo i čitati i pisati i oduzimati i zbrajati, sve, zamrzio je školu i ne voli da ide u školu. I kad se vrati iz škole uvijek je ista priča – ko će sutra da bude, kaže. Učiteljica je s druge strane, izjavila za medije da je u pitanju nevjerovatna hajka određenog dijela roditelja i da ništa od toga nije istina, te da nikad nije doživjela nešto ovako u 20 godina svoje karijere.

U razgovoru za medije, kninski gradonačelnik Marko Jelić komentarisao je da mu se čini kako je došlo do nedjelovanja društva ili popularizacije nas ilja. Krenuvši od svih nas – ne bavimo se time, nismo dovoljno aktivirani i često šutimo kad se nešto dešava, a neće se stvari same od sebe promijeniti, kaže. Podsjećanja radi, prije dva dana iz iste škole u javnost je izašao slučaj učenika koji je više drugih učenika fizički maltretirao i terorizirao.

Preporuke
Loading..