Uskrs je sredinom sledećeg meseca, a pravoslavni vernici veoma dugo poste pripremajući se za praznik. Farbanje jaja je nešto što će obradovati djecu, a svi se radujemo prazniku koji dolazi u najljepše godišnje doba, proljeće.

Mnogo je svetaca krajem marta i početkom aprila, a danas pravoslavni vernici ne treba da zaborave Svetog mučenika Savina. Pominje se u čast Svetog apostola Aristobula, a bio je jedan od 70 apostola. Rođen je na Kipru i bio je brat apostola Barnabe. Slijedio je apostola Pavla, koji ga spominje u Poslanici Rimljanima. Takođe je imenovan za britanskog biskupa. Ljudi su tada bili divlji i varvarski, pa mu je bilo teško da ih vodi. Nemilosrdno su ga tukli, vukli po ulicama i rugali mu se. I pored svega toga, ipak je uspio pokrstiti i posvetiti obične ljude, siromašne i bolesne.

Edukovao je đakone, gradio je crkve i družio se celo vreme saa običnim narodom. Tamo je i preminuo sam samcat, te je postao i svetac. Zato danas čim ustanete, izgovorite i ovu molitvu:”Apostole Sveti Aristovule, moli Milostivoga Boga, da oproštaj grehova podari dušama našim.”

Oglasi - Advertisement

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here