Posljednjih godinu dana smo u kontinurano toku sa informacijama vezanim za korona virus , koji hara cijelim svijetom , pa tako i našom zemljom. Iako se u Srbiji provodi izuzetno uspješan proces vakcinacije , možemo reći čak i jedan od najuspješnijih u Evropi, vakcinisana je prvom dozom velika većina stanovništa , aveliki broj je već i primio i drugu dozu. Za razliku od zemalja regiona poput bosne i Hercegovine koji još uvijek nisu ni nabavili potrebne vakcine , a uspjeli su vakcinisati određeni broj stanovnika doniranim vakcinama i to strane Srbije i Turske.

 

Little girl with the flu coughing – isolated

Međutim uprkos toj pravovremeno preduzetoj mjeri crni brojevi u Srbiji su u konstantnom porastu , sve je veći broj zaraženih i oboljelih , ali i umrlih iupravo iz toga razloga je krizni štab uveo nove mjere , te mjere podrazumijevaju zatvaranje svih ugostitetljskih objekata , restorana , kafića, splavova , klubbova i diskoteka , odnosno svih onih lokala gdje bi bilo teško  kontrolirati kontakte među ljudima. Tako da su otvoreni ostali samo prodavnice za prehrambene prozvode , apoteke , benzinekse pumpe, međutm kretanje građana nije strogo ograničeno jer je prema bojazni kriznog štaba to moglo proizvesti kontraefekat , odnosno dovesti do inata kod stanovništa , kao što se desilo i sa dosadašnjim mjerama.

Međutim ono na šta ljekari apeluju jeste  novi novi virus koji nema direktnu vezu sa koronom, a hara među djecom sa visokim stepenom transmisije , a izaziva upravo simptome koji jako podsjećaju na koronu. Kod djece se javlja mučnina , povraćanje , proljevi , i opšta slabost i malaksalost. Takođe se javlja povišena temperatura , koja doseže visoke razine , može preći čak i opasnih 38 stepeni , i neophodna je primjena visokopotetnih antipiretika kako bi se temperatura snizila. A osim toga mora se posebno paziti da dijete ne dehidrira.