Deseci američkih državljana koji rade za stranu naftnu kompaniju u južnom iračkom gradu Basri napuštaju zemlju nakon američkog zračnog napada u kojem je ubijen iranski general Kasem Suleimani, saopćilo je iračko ministarstvo nafte. Nema vremena za bilo ta više, jer je situacija definitivno izmakla konntroli.Američka ambasada u Bagdadu zatražila je od svih svojih građana da napuste Irak odmah, i to samo nekoliko sati nakon Suleimanijevog atentata, nije nikako preporučljivo tamo ostajati, jer je atmosfera opasnna po život. Irački dužnosnici kažu da evakuacija neće utjecati na naftne operacije, proizvodnju ili izvoz.

Izvori naftne industrije ranije su Reutersu rekli da će zrakoplovi napustiti zemlju. Proizvodnja nafte u Iraku, drugom najvećem proizvođaču u Organizaciji zemalja izvoznica nafte (OPEC), kreće se oko 4,62 milijuna barela dnevno, pokazuje Reuters-ovo praćenje proizvodnje u OPEC-u.Glasnogovornik British Petroleum (BP), koja djeluje na naftnom polju Rumaila u blizini Basre, odbio je komentirati novu situaciju. U travnju je Rumaila dnevno proizvodila oko 1,5 milijuna barela nafte. Ipak su tu neke velike igre u opcijama, i ne smije se tako lako zanemariti crno zlato. 

Talijanska energetska skupina ENI rekla je da naftno polje Zubair normalno nastavlja s radom, ali da grupa pomno nadgleda situaciju u Iraku. Kompanija Genel, proizvođač nafte u Kurdistanskoj autonomnoj regiji na sjeveru Iraka, također je rekla da se njezine operacije normalno nastavljaju i ne komentira moguću evakuaciju osoblja.

Preporuke