Već smo u nekoliko navrata pisali o tome koliko su zagonetke, mozgalice i razne pitalice od pamtivjeka zanimljive ljudim i da ljudi generalno se odmaraju kada ih riješavaju.

Postoji stvarno mnogo vrsta mozgalica, a jedna od njih je i anagram ili premetaljka.
Kada ej ona u pitnaju, riječ je o slovima koja su ispremetana na neke načine ili šablone i vaš zadatak jeste da od tih slova dobijemo neku smislenu riječ.

U većini slučajeva to bude jedna riječ i onda bude lagano, međutim, postoje i neki anagrami koji daju rečenice i onda mi iz toga trebalo da sastavimo neku drugu rečenicu koja nema veze sa datom rečenicom.

Isto tako vrlo često postoje i neki anagrami koji se tvore od imena i prezimena nekih ljudi, ali u većini slučajeva se daje upustvo ka njegovom rješenju.
Oni su se pokazali veoma korisnim u vježbanju mozga, i raznim terapijama kada ej u pitanju disleksija, a oni su isto tako postali jako česti i u školama, a učenici i djeca koja su nižim razredima se vrlo često susreću sa time.

U nastavku današnjeg članka vam donosimo jednu situaciju koja se desila u školi, gdje je jedna učiteljcia svom razredu dala jedan anagram i gdje su od slova trebali da sastave neku riječi, a slova su bila L, A, O, K, Š, međutim jedan odgovor jednog učenika je nasmijao cijeli region , a učiteljica dugo vremena sebi nije mogla da dođe od smijeha.

Kako i pretpostavljate, odgovor bi trebao da bude ŠKOLA, ali učenik je napisao LAŠKO.

Vaš komentar?