Stiže nam proljeće i sezona je kada se ljudi već počinju polako baviti svojim vrtovima , počinju da pripremaju zemljište i biljke za proljetnu sjetvu. Neophodno je pravovremeno razmisliti koje biljke želite uzgajati , napraviti plan gdje će se koje nalaziti jer neke biljke bolje rastu ako su skupa a neke lošije , ali osim toga neophodno je napraviti i dobru podlogu i dobru prehranu za biljke kako bi nam one pružile što više od sebe.

 

 

Zbog toga vam donosimo današnji savjet.Cimet je svima poznat po tome što ima velike pogodnosti po ljudsko zdravlje i broje blagotvorne efekte , poput ptuupalnog , kao lijek za mučninu, regulisanje krvnog šećera i tako dalje. Međutim rijeto se spominje u kontekstu vrtlarstva a trebao bi. Jer cimet je tvar koja može spriječiti propadanje sjemena , nakupljanje gljivica i štetočina i time će produžiti vijek vašeg sjemena i dati biljkama bolju šansu.

 

 

Sa druge strane ako vam je cilj da vaše biljke brže rastu , a da taj rast potaknete na što prirodniji način, dovoljno je da malo cimeta stavite u zemlju prije nego posadite biljku.A osim toga ukoliko je vaš biljka mekog rastinja , pa napukne dovoljno je da napukli dio stabla namažete cimetom i on će zacijeliti. Magični začin je mnogostruko koristan u vrtlarstvu. Osm cimeta preparat koji je neškodljv i često se koristi je i soda za pečenje , odnossno soda bikarbona , koja je dobar zaštitnik protiv nametnika poput pauka i mrava, a nekim iljkama i potiče rast poput paradjza koji voli alkalnu sredinu , koja je optimalna za njegov rast. Stoga zavirite u svoju kuhinju i vidjet ćete da ste spremni za novu sezonu sadnje.

 

Advertisement