Svi vrlo dobro znamo da je globalno zagrijavanje jako aktuelno u svijetu, i da je iz godine u godinu sa tim segmentom sve veći i veći problem. Naučnici još uvijek nemaju odgovor na ovu vrstu problema, i veliki broj stručnjaka iz dana u dan sa sve većim naporom pokušavaju riještiti ovaj gorući problem.Iznad prosječne temperature očekuju se u mnogim dijelovima svijeta u narednih nekoliko mjeseci, čak i bez prisustva fenomena koji se zove El Niño, a o kojem ćemo govoriti u nastavku današnjega teksta.

Ako niste znali, on dovodi do zagrijavanja, koji uslovljava globalnu krizu u ovome segmentu o kojem danasw govorimo. To je sve prije par dana najavila Svjetska meteorološka organizacija, i to bi trebalo shvatiti kao vrlo ozbiljno upozorenje.Vrlo čest trend globalnog zagrijavanja doprinosi i prognoziranju iznadprosječnih temperatura mora kopna u cijelom svijetu, navodi se u tekstu koji vam donosimo u nastavku današnjeg članka. Svjetska meteorološka organizacija (WMO) izdala je danas priopćenje u kojem je istakla što se očekuje u narednih nekoliko mjeseci, točnije od marta do maja 2020. godine.

Prema vijestima WMO-a o događaju El Niño / Southern Oscilation (ENSO), vjerovatnost nastavka neutralnih uvjeta ENSO-a od marta do maja 2020. godine iznosi 64%. Vjerovatnost El Niño razvoja događaja je 37%, a vjerovatnost da će se dogoditi La Niña čak 75%. 

El Niño je prirodan fenomen koji uključuje fluktuaciju temperatura na površini oceana u ekvatorijalnom Tihom oceanu, zajedno s promjenama u atmosferskoj cirkulaciji iznad područja, što snažno utječe na obrasce vremena i klime, koje može eskalirati u veoma neugodne stvari, a što može dovesti do višegodišnjih perioda bez vode.

Preporuke