“Varljivo leto ’68” reditelja Gorana Paskaljevića je svakako jedan od najprepoznatljivijih filmova bivše Jugoslavije. Mladog Petra je glumio Slavko Štimac, koji se u intervjuu za medije prisjetio tih kadrova: ” Sve te ljubavne scene mi uopšte ne prijaju, ne volim da ih snimam i to nema nikakve veze od izbora partnerki u filmu ili seriji u kojima glumim. Jednostavno, kada nema neke hemije, nema potrebe za takvim scenama” – rekao je Štimac i nastavio: Konkretno, ta scena sa Jagodinkom ispala je onako kako sam i očekivao. To je očigledno ono što sve najviše i zanima. Mene lično je bilo sramota da sebe kasnije gledam u toj sceni, ali to je gluma, na to se naviknete kroz vrijeme”

Inače, Slavko Štimac je rođen 15. oktobra 1960. godine u selu Vujići, u naselju Konjsko Brdo (Perušić, FNR Jugoslavija). U razdoblju od 1972. do 2016. godine, glumio je u oko 70 filmova, serija i predstava. Počeo je da glumi sa samo dvanaest godina — 1972. u filmu Obrada Gluščevića Vuk samotnjak, gdje je igrao pastira Ranka. Nakon toga snima filmove Salaš u malom ritu i Zimovanje u Jakobsfeldu, da bi nakon toga ostvario mnoge uloge problematičnih tinejdžera, a najpoznatija mu je uloga Sarajlije Dine u filmu Sjećaš li se Doli Bel. Godine 1996. otišao je u Sjedinjene Američke Države, gdje je snimio dva filma; kasnije se vratio u Beograd.

Manje je poznato da je on već godinama u sretnom braku sa Vesnom Glubović koja je veoma uspješna u profesiji kojom se bavi. Ona je diplomirala na Fakultetu likovnih umjetnosti, 1980. godine, u klasi profesora Stojana Čelića, a već iduće godine preselila se u Njujork: ‘‘ Nije to bila hrabrost kako mnogi misle, više ludost. Otišla sam kao da idem na izlet, sa jednom torbom u kojoj su bile dvije knjige: “Srpske junačke pjesme” i “Novi zavjet”. Imala sam nešto malo para, nisam znala engleski, ali sam bila riješena da tamo zauvijek ostanem” – ispričala je u jednom od rijetkih javnih istupanja medijima. Vesna je inače autorica mnogobrojnih samostalnih i kolektivnih izložbi, kao i zidnih instalacija, oprobala se u dizajniranju knjiga, a radila je i scenografije za moderne balete. Ipak, na kraju se i ona vratila u Beograd a tu se posvetila onome za šta se i školovala.

 

Oglasi - Advertisement

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here