U današnjem članku ćemo pričati o jednoj stvari za koju smo uvjereni da su svi barem jednom uradili, a to je kucanje u drvo kada nam se dešava nešto lijepo i kada ne želimo da nam se to nešto obije o glavu.

Kada je u pitanju kucanje u drvo, onda se radi o jednom od najrasprostranjenijih praznovjera u svijetu, pa tako i kod nas, a vjerujemo kako rijetko ko zna odakle to i kakvo to zapravo značenje ima, pa ćemo vam u ovom članku otkriti pravu istinu o tome.

U ranije doba kada je bilo popularno paganstvo vjerovalo se da u drveću žive duhovi i pa ej sam čin kucanja u drvo bio znak da se njima privuće pažnja i poziv da oni pomognu u tome.

Naime, u svemu to je ostalo da se mora kucnuti tri put, a prvi put kucanje je traženje pomoći, drugi put je molba i treći put je zahvaljivanje,

Kansije se ovaj običaj prenio i u druge svjetske kulture, pa je tako za hrišćane to bio znak privlačenja pažnje Bogu, a kod judaizma to je znak da je u pitanju tajna konverzacija, što je veliki broj ljudi sačuvalo od inkvizicije.

Isto tako kucanje od tri puta je tajno kucanje za ulazak u sinagogu, ap je u tom slučaju kucanje bilo povezano sa preživljavanjem,

Međutim, kada su u pitanu naši krajevi ovo kucanje je znak kako bi se otjerali zli duhovi i kako oni ne bi čuli to što mi pričamo kako nam ne bi poremetili planove.

Da li vi možda imate bolje objašnjenje svega ovoga ili neku vašu verziju šta ono znači? Pišite nam

Preporuke