Rade Šerbedžija rođen je 27. jula 1946. godine u srpskoj porodici u ličkom selu Bunić, kod Titove Korenice u današnjoj Republici Hrvatskoj. Otac mu se zvao Danilo (1913—2017), a majka Stana. Dane (nadimak Danilu) je pred sami raspad Jugoslavije bio šef UDBE u Vinkovcima, a nakon toga se sa suprigom bio sklonio u Srbiju 1991. godine. Za Radeta se zna da je odrastao u Slavoniji, u Vinkovcima, te da je maturirao u gimnaziji u Vinkovcima. Nakon toga je diplomirao 1969. godine na Akademiji za pozorište, film i televiziju u Zagrebu, nakon čega je ubrzo angažovan u zagrebačkom dramskom pozorištu Gavela. Rade Šerbedžija napisao je daleke 1998. godine emotivnu ispovijest o posjeti svom rodnom selu u Lici, od kojeg ga je odvojio vihor rata u kojem se raspala bivša Jugoslavija.

Prenosimo je u cijelosti:

”Moje rodno selo zove se Bunić. Ono je na potezu između Korenice i Udbine. U Lici. Posljednji put sam u njemu bio ’89 godine. Ne sjećam se tačno da li sam išao na Silbu, ili se vraćao. Svratio sam kod strica. Ispekao mi je jagnje. Bilo je, baš onako – gala. Onda sam bio i kod drugog strica, u Korenici. To je bio posljednji put.”- Dalje u svojoj ispovijesti Rade je otkrio i ovo:

”Poslije su se događaji samo redali. Iz Zagreba sam otišao godinu dana kasnije. Put me je vodio u Beograd. Došla je moja rastava braka. Ženidba sa Lenkom. (Lenka Udovički, reditelj, supruga Radeta Šerbedžije, prim. red.) Onda je krenuo rat. U Beogradu se rodila Nina. Otišlo smo iz Beograda u Sloveniju, u Ljubljanu.. I još dalje, i sve dalje… U svijetu su se rodile i Vanja, i Milica. Nekoliko puta sam za sve ove godine išao do Zagreba, ali: Bunić je bio “tamo daleko”.

Ostatak pročitajte OVDJE

Oglasi - Advertisement

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here