Previše rakije i bilo kojeg drugog alkohola definitivno će vam skratiti životni vijek, ali umjerena količina može ga produžiti i to više nego dobro. Pijenje rakije može imati nekoliko zdravstvenih koristi – naravno, osim ako ne pretjerate i pijete jednu čašu dnevno. Produžava životni vijek.Previše rakije i bilo kojeg drugog alkohola definitivno će vam skratiti životni vijek, ali umjerena količina može ga produžiti. I to zato što antioksidanti pomažu u borbi protiv radikala, koji su glavni uzrok starosti. Ublažava stres. Ako ga pijete umjereno, rakija djeluje na živčani sustav, pa vas opušta. Ponavljamo – samo ako ga pijete umjereno. Smanjuje rizik od moždanog udara i srčanog udara.

Izvrsna stvar kod rakije je da sprječava nakupljanje kolesterola u vašem kardiovaskularnom sustavu i pomaže vam u smanjenju kolesterola. Sve to drastično smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara. Pomaže u prevenciji prehlade. Vjerojatno niste znali da rakija može poslužiti kao sjajan sirup protiv kašlja. Alkohol također pomaže ubiti sve bakterije u grlu. Najbolji učinak postići ćete miješanjem s toplom vodom i limunom.Ne deblja, i odličan je anti oskidans. Evo sjajnog argumenta – za razliku od gaziranih, pa čak i nekih “prirodnih” sokova, rakija je niskokalorični alkohol. Pijenje rakije snižava kolesterol u krvi i ne podiže težinu. 

S obzirom na visok postotak alkohola u rakiji, trebali bismo biti oprezni s njegovom konzumacijom, ali mala i pravovremena količina rakije brzo će izliječiti određene zdravstvene probleme. Kuhana rakija pomiješana sa malo šećera, također je odličan lijek protiv prehlade.

Preporuke