Luda pravila za žene u Saudijskoj Arabiji uvijek nas šokiraju. U Europi je nešto sasvim normalno, poput bankarskog računa, pravo na hitnu pomoć bez muškog potpisa na Bliskom Istoku vrlo je strogo regulirano.

Kralj Salman iz Saudijske Arabije kraljevskim dekretom konačno je dopustio ženama da voze automobile i polažu vozački ispit. Dakle, ovaj dekret je zapravo pokazao u kojoj mjeri se ženska prava krše u ovoj konzervativnoj muslimanskoj zemlji u kojoj muževi, sinovi, očevi i braća kontroliraju žene u gotovo svakom aspektu njihovog života.“Saudijski režim uvijek počinje rješavati pitanje ženskih prava kad nastoji ublažiti lošu sliku u javnosti”, rekla je Madawi al-Rasheed, profesorica socijalne antropologije na Ekonomskoj školi rođenoj u Saudijskoj Arabiji u Londonu.

“Sada govorimo o pravu na vožnju automobilom kao da je to najvažnija stvar na svijetu. Važno je samo zato što pomaže ženama da budu pokretnije. Ali postoji još mnogo važnih pitanja koja je potrebno konačno riješiti. Ali bojim se da je to potpuno. jednakost vrlo, vrlo ozbiljan i dug put. “

Evo samo nekoliko važnih odluka koje žene ne mogu donijeti samostalno ili prava koja im se potpuno uskraćuju:

1. Svadba

Bračnu dozvolu mora dati tzv wali, odnosno čuvar žene. Oni koji se žele vjenčati za stranca moraju dobiti dozvolu Ministarstva unutarnjih poslova, dok je oženjenje nekoga tko nije musliman potpuno nemoguće.

2. Otvaranje bankovnog računa

Postoji nekoliko poslova koje žene mogu raditi samostalno i bez dozvole muškaraca, poput prodavača ili prodavača, ali nijedna žena u Saudijskoj Arabiji ne može otvoriti bankovni račun bez muškog odobrenja.

3. Druženje s muškarcima

Razgovor i vrijeme koje žena provodi s muškarcem koji nije s njima povezan je ograničeno. Na javnim mjestima – u restoranima, koledžima i slično – postoji prostor za obitelji i prostor namijenjen samo muškarcima.

Preporuke
Loading..