Doktorka je mogla sama da se ubode jer je ona znala u koji međurebarni prostor može da se ubode i da tako sebi probola srce! Međutim, ipak dva uboda direktno u srce nekako više liče na ubistvo, kaže profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Misteriju smrti Violete Skorobać Ašanin (50), omiljenog estetskog hirurga srpskog džet-seta koja je 14. juna pronađena mrtva u svom stanu, kao od šale mogu da riješe obducenti kao i forenzičari!

 

Profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu, a koji je jedan od najvećih svjetskih eksperata za krvne sudove, kaže kako je dr Violeta Skorobać Ašanin mogla jednostavno da dopre nožem do svog srca jer je ona kao ljekar znala u koji međurebarni prostor može da se ubode a da bi sebi probola srce! On navodi i to da je moguće da je umrla od tamponade srca, a  kaja nastupa kada krv ispuni prostor oko srca, meeđutim ističe da dva uboda više liče na ubistvo i da zagonetku mogu da riješe samo ljekari sudske medicine te forenzičari koji su u doktorkinom kupatilu i stanu prikupili brojne tragove!

Svaki student medicine zna kroz koji međurebarni prostor može da se dopre do srca, tako da doktorki to uopšte nije bio problem, ukoliko se zaista sama ubola u srce. Kada oštrica noža probode kožu kao i potkožno tkivo, između rebara nailazi na malo tankih mišića u vidu trake, kao i srčanu maramicu, koja zapravo obavija srce. Čim vrh noža probije srčani mišić zatim uđe u srčanu komoru, kroz ranu odmah počinje da izlazi krv i ispunjava prostor između srčanog mišića i srčane maramice. Može da iskrvari vrlo brzo, za svega nekoliko minuta, zatim ta krv vrši pritisak na srce, koje na kraju prestaje da radi! Pojava kada krv ispuni prostor između srčane maramice i srčanog mišića zove se tamponada srca – pojašnjava ugledni profesor i dodaje da se na obdukcijama rijetko viđa da se neko ubije i to sa dva uboda u srce.

 

U Institutu za patologiju se traži bolest da bi se ustanovio uzrok smrti, dok se u Institutu sa sudsku medicinu traže povrede koje su nastale prilikom pada, samoubistva ili ipak ubistva, kao i trovanje koje može da izazove smrt. Kada se na ulici nađe mrtav čovjek, odmah se vozi u Institut za sudsku medicinu da bi se utvrdilo da li je reč o naprasnoj srčanoj smrti, koja je iznenadna i prirodna, ili ipak o ubistvu – objašnjava ugledni profesor.

Preporuke