Svi se vejrovatno sjjećamo prošle zime koja je prošla bez skoro nikako snijega i ono što ga je bilo, to je bilo u malim količinama, a vrlo dobro znamo da ni Nova godina i ostali praznici kao štoi su Božići nisu praznici u potpunosti ukoliko nema snijega.
Ovo je bilo i za očekivati jer je to zima koja je bila najslabija u poslednjjih 70 godina

Međutim, ove godine bi prema prognozama meteorologa mogla da bude sasvim druga priča.

Ove zime mogla bi da nam dođe zima koju dugo nismo zapamtili.

Već smo do sada imali snijegove koji su prekrili Sloveniju, a nakon toga smo imali snijega koji je pokrio planinaske rhover Srbije, ali one dijelove koji se graniče sa Crnom Gorom.

Što se tiče ostatak Evrope, tamo ništa novo. Kako je i za očekivati u Rusiji je već stanje puno snijega i leda, a oino na šta nas upozoravaju jeste da bi slična situacija mogla da dođe i do nas, jer smo svjedoci da se hladni talas proširio kroz cijelu Evropu.

Tako imamo naprimjer Island, Švedsku i Francusku koja je okovana ledom i snijegom.

Naime, u nekim dijelovima zemalja u Evropi temperatura se spustila i do nule, a u nekim dijelovima i ispod nule.

Tako imamo situaciju u Španiji koja važi za jednu mediteransku zemlju, da su zabilježeni neki snježni nanosi, a veliki broj beskućnika u Valensiji su se smrzli zbog hladnoće.

Naravno, kako je bilo i za očekivati, apsolutni reorder je Moskva gdje je prije nekoliko noći zabilježen pad temperature do -21 stepen Celzijusevih.

Prema navodima meteorolooga snijega bi do kraja ove sedmice moglo biti na jugu Balkana, a kiša su susnježicom bi se mogla očekivati u Ljubljani, Beogradu i Sarajevu.

Pripremite se za ovu zimu, jer izgleda da neće biti ni slična kao što je to bila ona prije deset mjeseci.

Koji je vaš komentar?
Pišite

Preporuke